Avertisment: Fara antibiotice in meniul restaurantelor fast-food

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) marcheaza astazi "Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor", stabilita in anul 1985 de catre ONU pentru data de 15 martie. Astfel de organizatii se infiinteaza, intre 1950 si 1960, in Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franta, sau Germania si evolueaza de la activitati punctuale, cu caracter revendicativ, la elaborarea de strategii de amploare, cu ecou atat in randul parlamentarilor, cat si al guvernelor. De altfel, cresterea productiei de petrol, insotita de prabusirea pretului, este un exemplu edificator privind gradul de probabilitate al acestor framantari asupra epuizarii resurselor, datand inca din anii 1970, cand vestitul Club de la Roma credea ca omenirea se afla la rascruce. Grupurile de consumatori sunt convinse ca daca lanturile internationale de restaurante de tip "fast-food" , precum McDonald’s, KFC sau Subway, se angajeaza, conform unui calendar precis, sa inceteze a mai folosi carne provenind de la animale care au primit antibiotice de uz uman, de o maniera sistematica, vor aduce o schimbare majora in lupta pentru reducerea nivelului de rezistenta la antibiotice a organismului uman. In perioada premergatoare zilei de 15 martie, Asociatia Pro Consumatori (APC), organizatie de interes public, apolitica si non-profit, a marcat Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor printr-o serie de pichetari ale marilor lanturi de restaurante tip fast food, luand astfel parte la campania mondiala care urmareste eliminarea antibioticelor din meniurile servite la restaurantele din lanturile detinute de McDonald’s, KFC, Subway, Pizza Hut si altele.

acum 50 luni (14 Mar 2016)

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) marcheaza astazi "Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor", stabilita in anul 1985 de catre ONU pentru data de 15 martie. A fost rezultatul fericit al insistentelor depuse multi ani de catre organizatia mondiala a consumatorilor, actualmente Consumers International, care reuneste asociatii de consumatori sau autoritati de profil din intreaga lume.

Cateva aspecte din istoricul miscarii consumatoriste

Prima organizatie a consumatorilor s-a infiintat in SUA in 1891, The Consumers’ League din New York, care urmarea imbunatatirea conditiilor de munca prin educare, cercetare si recomandarea anumitor magazine pentru consumatori. Un rol important in atragerea atentiei publicului asupra problemelor intampinate de consumatorii din Statele Unite l-a jucat romanul Jungla, al lui Upton Sinclair, publicat in 1906 (desi autorul declara ca, atunci cand a descris conditiile mizere din abatoarele orasului Chicago, a intentionat sa starneasca interesul pentru ideile socialismului, si nu pentru cele ale consumerismului). Anul 1926 este remarcabil: inginerul Frederick Schlink organizeaza un "club al consumatorilor", unde distribuie liste cu produse de buna calitate, precum si "produse pe care trebuie sa le evitati, din cauza calitatii lor inferioare, a pretului lor nerezonabil, sau din cauza reclamei inselatoare". Multimea de scrisori trimisa de cititori il determina pe Schlink sa infiinteze in 1929 "Consumers Research", o organizatie menita sa efectueze teste comparative asupra bunurilor de consum, care distribuia rezultatele membrilor sai.

Dar nici romanii nu au ramas mai prejos: in 1919, la Bucuresti, se infiinta Liga Consumatorilor, la care au aderat sindicate profesionale si diverse asociatii, precum si un mare numar de cetateni. Aceasta organizatie urmarea protectia economica si sociala a consumatorilor, reprezentand o reactie la cresterea preturilor si scaderea... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro