Avertisment: Blocurile reabilitate inainte de Colectiv pot lua foc oricand
Daca, spre exemplu, vecinul de la sase isi sparge peretele din structura de rezistenta dintre bucatarie si camera de zi, ca sa-si faca un open space, el lucreaza pe cont propriu, fara sa anunte pe nimeni, pentru ca "sunt la mine in casa, e proprietatea mea si fac ce vreau". "Acolo era lemn neignifugat si erau panouri de rigips, care au luat foc ca o torta", arata analistul imobiliar, opinand ca, din punctul sau de vedere, "una dintre marile probleme care conduc la aceasta situatie este lipsa de activitate a Inspectoratului de Stat in Constructii.
Inspectoratul de Stat in constructii a ramas fara personal si nu mai poate face controale sistematice. Daca, spre exemplu, vecinul de la sase isi sparge peretele din structura de rezistenta dintre bucatarie si camera de zi, ca sa-si faca un open space, el lucreaza pe cont propriu, fara sa anunte pe nimeni, pentru ca "sunt la mine in casa, e proprietatea mea si fac ce vreau".
Totusi, el ar avea nevoie intai de o autorizatie de constructie de la autoritatea locala.
Pe de alta parte, inainte de tragicul incendiu din Colectiv, blocurile reabilitate au fost facute dupa un standard mai permisiv si acum sunt facute dupa altul. In prezent, in dreptul fiecarui planseu de etaj, intre straturile de polistiren se pune o pasla ignifugabila, menita sa limiteze proportiile unui incendiu care ar putea porni dintr-o locuinta.
"Mai mult", explica expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, "polistirenul acela expandat, inainte de incidentul din Clubul Colectiv nu era cel prevazut in normative si reabilitarile facute inainte de Colectiv pot lua oricum foc oricand, cum a luat foc Confort City". Zilisteanu se refera la proiectul imobiliar al lui Robert Negoita, din sectorul 3, de langa targul auto, de pe cheiul Dambovitei.
"Acolo era lemn neignifugat si erau panouri de rigips, care au luat foc ca o torta", arata analistul imobiliar, opinand ca, din punctul sau de vedere, "una dintre marile probleme care conduc la aceasta situatie este lipsa de activitate a Inspectoratului de Stat in Constructii.
Profituri mai mari in detrimentul calitatii
Autoritatile publice, specialistii si beneficiarii se fac vinovati de utilizarea unor sisteme de proasta calitate in constructii, in ciuda faptului ca normele in domeniu au devenit tot mai dure, aceasta este principala concluzie rezultata in urma Adunarii Nationale a Dirigintilor de Santier din 3 septembrie. Exista deficiente majore pornind de la nivelul autoritatilor publice, trecand prin corpul de spe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro