Aventurile marelui antrenor Ilie Oana, zis "Americanul": "La Craiova, unii jucatori erau pe invers!"

Aventurile marelui antrenor Ilie Oana, zis

De altfel, Ilie Oana detine un record greu de egalat in fotbalul romanesc, intrucat a petrecut 34 de ani la un singur club, ca antrenor si jucator. Dupa acea finala, castigata de Petrolul cu 6-1 in fata celor de la Siderurgistul Galati, antrenorul Ilie Oana i-a invitat pe jucatori la el acasa, intr-un apartament cu doua camere situat pe strada Agricultori, foarte aproape de fostul "23 August".

acum 38 luni (30 Sep 2016)

Lui Ilie Oana toti din generatia sa ii spuneau "Americanul", insa putini stiau cu adevarat care era originea poreclei sale. De fapt, Oana se nascuse chiar in Statele Unite, la Indiana Harbor, parintii sai refugiindu-se acolo din cauza Primului Razboi Mondial. Ulterior, cand micul Ilie avea 4 ani, s-au intors in Romania si s-au stabilit la Sibiu. Acolo, in Transilvania, a si inceput Oana sa dea cu piciorul in minge, la echipa locala Soimii. In 1937 s-a transferat la Juventus Bucuresti, unde a ramas pana in 1951, ca extrema dreapta clasica, intr-un atac din care mai faceau parte nume ca Mihai Flamaropol si Titi Popescu.

Dupa ce s-a retras, a ramas sa activeze in cadrul aceluiasi club, mutat intre timp la Ploiesti, sub numele de Petrolul. De altfel, Ilie Oana detine un record greu de egalat in fotbalul romanesc, intrucat a petrecut 34 de ani la un singur club, ca antrenor si jucator. Cu "gazarii", pe care i-a promovat in primul esalon in 1953, a cucerit de doua ori titlul, in 1958 si 1959, dar si o Cupa a Romaniei, in 1963. Dupa acea finala, castigata de Petrolul cu 6-1 in fata celor de la Siderurgistul Galati, antrenorul Ilie Oana i-a invitat pe jucatori la el acasa, intr-un apartament cu doua camere situat pe strada Agricultori, foarte aproape de fostul "23 August". Dupa Petrolul au urmat echipa greaca Panserraikos, dar si Poli Iasi, Universitatea Craiova, cu care a castigat Cupa Romaniei in 1978, Farul Constanta si Gloria Buzau.

"Cand am ajuns eu la Universitatea, jucatorii ei, cu exceptia lui Balaci si Crisan, nu reprezentau individualitati certe pentru lotul national. In putinul timp cat am stat acolo, am reusit sa-i titularizez pe Ticleanu si Ungureanu, l-am promovat pe Bumbescu, l-am reconsiderat pe Camataru, de care o parte din conducerea clubului voia sa se dispenseze. Mai mult, intr-o serie de meciuri s-au inregistrat si rezultate ciudate prin neapararea corecta a sanselor. Incepusem atunci sa-i dau dr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro