Aventurieri care au facut istorie. Pilotul care a traversat in zbor Oceanul Atlantic pentru 25.000 de dolari

Aventurieri care au facut istorie. Pilotul care a traversat in zbor Oceanul Atlantic pentru 25.000 de dolari

Cele trei ambarcatiuni plecate din portul spaniol Palos, la 3 august, au fost imobilizate timp de saptamani intregi de algele din Marea Sargaselor, pentru ca dupa ce s-au eliberat din aceasta capcana, sa pluteasca timp de cateva zile fara sa descopere nici urma de uscat. La 17 km de depozitul de provizii, acolo unde ar fi putut gasi combustibil si alimente de prima necesitate pentru a se salva, a fost oprit, insa, de o furtuna cumplita si a murit din cauza inghetului. La doar 25 de ani, a raspuns provocarii lansate de un magnat american care punea la bataie un premiu de 25.000 de dolari celui care reusea sa zboare de la New York la Paris, fara oprire.

acum 54 luni (5 Feb 2017)

Calatoria facuta in 1476, catre tarmurile nordice, unde circulau legende despre intreprinzatorii navigatori vikingi, dimpreuna cu lectura cartilor unor exploratori faimosi, precum si consultarea tratatelor si hartilor unor cosmografi cunoscuti, l-au convins pe Columb ca era posibil sa ajungi in Cipang (China) dinspre vest, traversand Oceanul Atlantic.

Pentru a organiza o astfel de expeditie avea nevoie atat de finantare, cat si de protectia unei monarhii puternice, lucru pe care l-a obtinut in 1492, cand suveranii spanioli Ferdinand si Isabela au decis sa-i puna la dispozitie mijloacele necesare pentru plecarea mult dorita. Cele trei ambarcatiuni plecate din portul spaniol Palos, la 3 august, au fost imobilizate timp de saptamani intregi de algele din Marea Sargaselor, pentru ca dupa ce s-au eliberat din aceasta capcana, sa pluteasca timp de cateva zile fara sa descopere nici urma de uscat. La ora doua, in dimineata zilei de 12 octombrie, s-a auzit, insa, strigatul atat de asteptat: "Pamant!".

La intoarcere, a fost numit amiral si guvernator al pamanturilor explorate si a obtinut 17 nave pentru a organiza o a doua calatorie. Setea tot mai mare de inavutire a colonizatorilor si nasterea unor neintelegeri intre populatiile indigene si europeni au dus la revolte si masacre. Exploratorul care si-a pierdut viata la Polul Sud

Pentru Robert Falcon Scott, provocarea continentului inghetat data din 1900, cand ofiterul englez fusese ales sa conduca o expeditie stiintifica la Cercul Polar. Desi la plecare, in iulie 1901, acesta nu era pregatit sa infrunte un mediu ostil precum cel de pe banchiza polara, calatoria s-a bucurat de un succes incredibil.

De aceasta data, isi dorea nu doar sa faca cercetarea stiintifica, ci si sa ajunga la Polul Sud. In noiembrie 1911 a pornit un drumul lung si extenuant pe jos - care s-a dovedit pana la urma fatal - la jumatatea lui afland cu dezamagire ca Amundsen i-o luase inainte. Cu toate acestea, in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro