Aventura tanarului nasaudean cazut prizonier la japonezi in Primul Razboi Mondial

Risipind parfumul unic al Belle Époque (1871-1914), Primul Razboi Mondial a nascut un contrast pe masura: a pus capat unei lumi speciale, caracterizate de bunastare economica si optimism, de inovatie tehnologica si stiintifica, dar si de inflorire culturala, de la muzica si literatura, la teatru si arte vizuale. Sosesc noaptea tarziu si sunt preluati de cei de la marina militara si dusi la cazarma.Artilerist la Venetia Desteparea de a doua zi dimineata e una naturala: Dumitru este muscat de unul din sobolanii care misunau prin dormitor. Programul zilnic: desteptarea, igiena corporala, micul dejun, curatenia pe vapor, iesirea pe mare cu barcile, pranz (cu un sfert de litru de vin rosu), pauza de o ora, scoala, iesirea din nou cu barcile pe mare, cina (cu inca un sfert de litru de vin) si stingerea. In martie ia cu brio examenul de tunar si este facut subofiter, grad cu care este mutat de pe SMS Adria pe vasul SMS Wien, cu care, in timpul Razboiului Balcanic, ajunge in Turcia si Grecia.Omul tot planuieste si Dumnezeu implineste Dintre toate vasele de razboi ale Imepriului Austro-Ungar, doar doua erau cele care se puteau avanta si dincolo de apele Marii Adriatice, pe ele putandu-se imbarca doar un procent din cei circa 100.000 de marinari austro-ungari. Cartierul englez e foarte frumos, curat, dar pe cat e acesta de curat, pe atata e de murdar si de puturos cel chinez, aci e o putoare de te inaduseste, pentru ca de regula chinezii au strade stramte si toate spurcaciunile le arunca in strada. Preotii lasa sa ciopleasca din piatra fel de fel de sfinti, cate 90-100 de bucati, si ii pun pe langa biserica ca sa le cerseasca bucate si bani, care poporul cel prost inca aleg bucatele si le duc la sfinti crezind ca sfintii le mananca noaptea, insa, sa faca cate o cercetare noaptea pe la sfinti, atunci s-ar intalni cu sfantul popa ce duce bucatele cu sacul de la sfinti." In ziua cand expira ultimatumul, cei de pe Kaiserin Elisabeth au primit o telegrama care le spunea sa lege numaidecat vaporul de tarm iar matrozii sa mearga la Tien-tsin, la cazarma austriaca de acolo, fiindca nu au dreptul de a lupta, alaturi de germani, impotriva japonezilor. Cei care au murit in timpul prizonieratului au fost inmormantati langa lagar, mormintele lor fiind transferate apoi in cimitirele oraselor aproapiate.Lagarul cu indieni si africani de la Slobozia Zecile de mii de militarii romani cazuti prizonieri in Primul Razboi Mondial au ajuns internati in lagare de prizonieri din tarile Puterilor Centrale: Germania, Imperiul Otoman, Bulgaria si Imperiul Austro-Ungar, dar si in Danemarca sau Albania.

acum 88 luni (11 Dec 2016)

Risipind parfumul unic al Belle Époque (1871-1914), Primul Razboi Mondial a nascut un contrast pe masura: a pus capat unei lumi speciale, caracterizate de bunastare economica si optimism, de inovatie tehnologica si stiintifica, dar si de inflorire culturala, de la muzica si literatura, la teatru si arte vizuale. Dincolo de teoriile care vorbesc de ciclicitatea sau iminenta periodica a razboaielor, nu poti spune decat ca acelei lumi i s-a urat cu binele. Ca dupa orice razboi, insa, ramane si o istorie complementara, mai putin grava sau incarcata de tragism. Visand din copilarie sa calatoreasca si sa vada tari straine, in 1912, cand vine vremea "numarasului", adica a recrutarii, el cere sa fie primit nu in militia ardeleana, unde erau recrutati de obicei romanii, ci in marina austro-ungara. Terminand scoala de marina, este imbarcat ca Geschützvormeister ("primul indreptator de tun") pe vasul "SMS Kaiserin Elisabeth", cu destinatia Asia. Echipajul pierde si lupta terestra, membrii lui fiind luati prizonieri de japonezi si transportati in arhipelagul nipon. Timp de zece luni, taranul-marinar din Nasaud va fi prizonier intr-o manastire buddhista din Himeji, iar apoi, mutat intr-un lagar construit special pentru prizonierii germani si austrieci, in Aonogahara, nu departe de Kobe, unde va ramane pana la sfarsitul anului 1919, scrie pe site-ul Europeana1914-1918.eu. Revenit din prizonierat, viata lui Dumitru Nistor continua sa fie plina de experiente: scrie, picteaza, organizeaza expozitii si participa la manifestari culturale.

Marturia principala a expeditiei militare in Asia la care a participat Dumitru Nistor se pastreaza in trei caiete manuscrise achizitionate la 31 ianuarie 1994, de catre Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj. Celelalte doua caiete strang intre copertile lor poezii "combinate" de el insusi sau culese de la tovarasii de arme, sub titlul generic Dorul alinat si uratul alungat cu Poesii, editiunea I (al doilea volum e subintitulat Tiner... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro