Aventura bricului Mircea in Oceanul Atlantic: "Am navigat in coada Uraganului Ana. Cativa membri ai echipajului au cerut azil politic in SUA"

Aventura bricului Mircea in Oceanul Atlantic:

Faimoasa nava-scoala Mircea ajungea in 1976 in Statele Unite ale Americii, participand, alaturi de alte veliere, la un eveniment important: comemorarea a 200 de ani de la declararea independentei SUA. In coada uraganului Cu un echipaj format din 185 de studenti, 20 de ofiteri si maistri militari, dar si 20 de elevi ai Scolii de Maistri de Marina, comandantul a pornit in mars. La data de 3 iulie 1876, au parasit Newport cu destinatia New York, pentru ca pe data de 4 iulie sa participe si bricul Mircea la defilarea grandioasa care a avut loc in SUA. Daca la plecare sute de oficialitati si familiile echipajului si studentilor erau pe chei sa le ureze "Vant bun din pupa" si sa le faca cu mana, la intoarcere, doar cateva oficialitati i-au intampinat, din cauza faptului ca echipajul era mai mic cu cateva persoane care au ales sa-si tradeze patria.

acum 93 luni (26 Jul 2016)

Faimoasa nava-scoala Mircea ajungea in 1976 in Statele Unite ale Americii, participand, alaturi de alte veliere, la un eveniment important: comemorarea a 200 de ani de la declararea independentei SUA. Traversarea Oceanului Atlantic a reprezentat o adevarata aventura si pentru nava, si pentru echipaj. De asemenea, a fost primul moment in care o nava militara romaneasca traversa Atlanticul.

Totul a inceput pe 8 septembrie 1975, cand Departamentul Fortelor Maritime al Statelor Unite ale Americii a adresat generalului Ion Coman, sef al Marelui Stat Major, o scrisoare in care se preciza ca are "placerea de a invita Marina Militara Romana sa participe cu Fortele Maritime Militare ale S.U.A. la o parada internationala care va avea loc la New York pe data de 4 iulie 1976".

Invitatia a fost acceptata si, la data de 4 martie 1976, bricul a plecat din Portul Constanta, sub comanda lui Eugen Ispas, acum in varsta de 82 de ani. "Era, practic, iarna, cand am plecat din port", incepe el sa ne povesteasca aventura romaneasca de peste ocean.

In coada uraganului

Cu un echipaj format din 185 de studenti, 20 de ofiteri si maistri militari, dar si 20 de elevi ai Scolii de Maistri de Marina, comandantul a pornit in mars. Au prins furtuni si nu si-au permis sa faca cumparaturi din tari straine, intrucat erau platiti foarte prost, dar marsul a avut farmecul lui: au participat la o regata a velierelor si au descoperit ca exista tari civilizate, unde nu trebuie sa stai la coada pentru o paine.

"Bricul Mircea mai facuse vizite in exterior, in Liban si Egipt, dar era pentru prima data cand traversa oceanul", spune fostul comandant, in prezent contraamiral de flotila. Bricul a fost un fel de , astfel ca in orice parte s-ar fi inclinat, el revine la pozitia initiala", explica fostul comandant. Comandantul Eugen Ispas FOTO Academia Navala Mircea cel Batran

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro