Autostrada Pitesti-Craiova, fara licitatie?

Autostrada Pitesti-Craiova, fara licitatie?

"In Romania, daca vreti sa accelerati infrastructura de transport, este mai bine sa folositi relatia directa, de la un guvern la celalat guvern, va fi mai rapid, altfel trebuie sa asteptam nu stiu cati ani", a spus directorul de dezvoltare al CCCC. "Aflata pe lista neagra (a Bancii Mondiale - n.red.) CCCC compania care a daruit Maltei un studiu de fezabilitate gratuit de 4 milioane de euro pentru un pod intre Malta si Gozo, are o istorie de ungere a oficialilor din tarile lumii a treia", nota, acum o luna, cotidianul maltez Independent.

acum 105 luni (1 Sep 2014)

Oficialii CCCC, companie chineza aflata pe lista neagra a Bancii Mondiale, ne recomanda finantarea autostrazilor din bugetul de la stat, dincolo deochii iscoditori si birocratia UE. (CCCC), una din cele mai mari firme de infrastructura de transport din China, asteapta inceperea procedurii de dialog competitiv pentru constructia autostrazii Pitesti-Craiova, a declarat directorul de dezvoltare al companiei, Hu Bin.

Guvernul a primit in primavara anului trecut cinci oferte preliminare pentru construirea autostrazii, insa, desi a trecut mai bine de un an de atunci, nu a demarat etapa de dialog competitiv. "Suntem in proces de deschidere a procedurii de dialog competitiv pentru constructia Pitesti-Craiova.

Chinezii nu vor implicarea UE

In mod normal orice concesiune de autostrazi trebuie sa treaca prin filtrul biroului european de statistica Eurostat, singurul in masura sa stabileasca daca proiectul nu apasa financiar pe deficitul bugetar al tarii respective. care trebuie sa obtina fondurile necesare atat pe plan intern, din China, cat si de la institutii internationale, a spus Hu Bin.

Directorul companiei chineze a adaugat ca, desi compania sa cunoaste standardele impuse in UE privind infrastructura si lucreaza deja in Europa, pentru accelerarea ritmului de dezvoltare a infrastructurii in Romania e nevoie de proiecte finantate de la buget si prin inetelegeri interguvernamentale.

"In Romania, daca vreti sa accelerati infrastructura de transport, este mai bine sa folositi relatia directa, de la un guvern la celalat guvern, va fi mai rapid, altfel trebuie sa asteptam nu stiu cati ani", a spus directorul de dezvoltare al CCCC.

Lipsa de dorinta a chinezilor de a participa la licitatii deschise, incercarile lor de a obtine contracte ca urmare a faptului ca asigura finantarile necesare, sunt metode cunoscute printre specialistii romani in infrastructura rutiera. Cand vin cu bani pun tot felul de conditii la pachet.Au intele... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro