Autoritatile romane, complice cu braconierii

"WWF a pus la dispozitie toate informatiile si datele de ordin tehnic si stiintific pentru a sustine investigatia, dar vechile lacune legislative, lipsa de responsabilitate a autoritatilor competente si deficientele in aplicarea legislatiei au impiedicat obtinerea unor rezultate concrete pana in ziua de azi", se precizeaza in scrisoarea deschisa. "Inregistrarile de pe camerele video instalate de WWF in zona arata clar ca pe 11 si 12 septembrie 2015, un grup de cinci persoane intra in padure si se intorc cu un trofeu de cerb.

acum 56 luni (25 Aug 2016)

Fenomenul braconajului nu este tratat ca o prioritate de guvern, avertizeaza una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii in Romania.

WWF Romania a constatat ca nu exista o vointa reala din partea autoritatilor de a identifica si a trage la raspundere faptasii, chiar daca exista suficiente indicii sau probe. "Mai mult, exista cazuri in care autoritatile pot fi suspectate chiar de complicitate in musamalizarea braconajului, fapt ce duce la cresterea si incurajarea fenomenului", arata organizatia, intr-o scrisoare deschisa.

Prin urmare, WWF a cerut prim-ministrului Dacian Ciolos ca, in calitate de sef al Guvernului, sa se implice in deblocarea dosarelor si in crearea unui plan de actiune la nivel guvernamental pentru pedepsirea si descurajarea braconajului. "Desi la prima vedere vanatul ilegal pare o problema care apartine de Ministerul Mediului, noi am ales sa va cerem sprijin pentru ca fenomenul nu poate fi combatut decat in cazul in care exista o abordare ampla la nivel guvernamental si o colaborare si implicare activa din partea mai multor ministere", se arata in scrisoarea deschisa, semnata de directorul WWF Romania, Magor Csibi.

Organizatia isi bazeaza concluziile privind lipsa de implicare a statului in salvarea faunei dupa un deceniu in care a desfasurat proiecte pentru monitorizarea si protectia diferitelor specii de animale salbatice si a habitatului acestora. "Experientele noastre din teren ne arata ca fenomenul braconajului nu este tratat ca o prioritate de diversele organe ale statului cu atributii de combatere in acest sens. In 2012, primul urs monitorizat de WWF intr-un proiect transfrontalier a fost impuscat mortal pe raza unui fond de vanatoare din Maramures. Purtand numarul de cod WWF11621, acesta urma sa ofere informatii despre locurile preferate pentru hranire, adapost, reproducere si rutele de deplasare, intr-o zona unde astfel de informatii lipsesc sau sunt... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro