Autonomia Tinutului Secuiesc incalca toate cotloanele Constitutiei
UDMR a propus, in prag de alegeri prezidentiale, un proiect legislativ cu damf electoral prin care judetele Harghita, Covasna si Mures, cu populatie maghiara numeroasa, sa formeze, oficial, o regiune autonoma, numita Tinutul Secuiesc. Noi institutii In proiectul de autonomie se vorbeste de doua notiuni care nici nu sunt mentionate in Constitutie, dar care ar trebui sa reglementeze administratia publica locala: consiliul regional si executivul regional. Alte prevederi scandaloase ?Padurile proprietate de stat din regiune, minele, carierele de piatra si exploatatii de turba a caror folosinta este retrasa proprietarului de fond constituie patrimoniul inalienabil al regiunii. Limba maghiara, alaturi de cea romana, este limba oficiala Paragrafe din controversatul proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc au fost publicate in exclusivitate de hotnews.ro.
UDMR a propus, in prag de alegeri prezidentiale, un proiect legislativ cu damf electoral prin care judetele Harghita, Covasna si Mures, cu populatie maghiara numeroasa, sa formeze, oficial, o regiune autonoma, numita Tinutul Secuiesc. Forma finala a proiectului este o imbinare de prevederi scandaloase, greseli gramaticale si formulari greoaie, fara sens.
Analizand propunerea legislativa din perspectiva legilor in vigoare, a statului de drept, e lesne de inteles ca Tinutul Secuiesc se vrea a fi un stat in stat. De fapt, am putea rezuma astfel proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc: un stat separat pe teritoriul Romaniei, care sa traga, totusi, anumite foloase si de la Romania. Am comparat proiectul de autonomie cu actuala Constitutie a Romaniei, una foarte permisiva in drepturile minoritatilor. Proiectul de autonomie calca in picioare principii generale, dar si capitole-cheie ca administratie, economie si justitie.
"Tinutul Secuiesc se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania", se arata in primul articol al proiectului de autonomie. In primul articol al Constitutiei scrie urmatoarele: "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". Insa pentru UDMR nu este destul de clar. Ar fi mai bine daca am avea o Constitutie care ar clarifica ce fel de regiuni sa avem, ce atributii sa aiba", spune deputatul Marton Arpad.
Asa cum am aratat, proiectul de autonomie incalca Legea Fundamentala inca de la primul paragraf, suficient pentru a fi declarat ulterior neconstitutional.
Liderii maghiari vor ca patrimoniul regasit intre granitele Tinutului Secuiesc sa fie transferat automat de la statul roman catre noua regiune administrativa. Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional fac parte din domeniul public al regiunii", spune Titlul V. "Bogatiile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro