Autonomia, bomba cu ceas din sertarul UDMR

Conducerea va fi asigurata de un presedinte, de un Consiliu Regional format din 77 de membri, cu rol de legiferare si de un executiv regional. Drumurile si caile ferate de exclusiv de nivel regional sunt considerate de domeniul public al regiunii, iar padurile, minele, carierele de piatra si imobilele din proprietatea statului care sunt in acea regiune sunt transferate in patrimoniul regiunii.

acum 118 luni (8 Sep 2014)

UDMR propune printr-un proiect de lege autonomia Tinutului Secuiesc, recunoasterea limbii maghiare ca limba oficiala sau infiintarea unor institutii proprii.

Tinutul Secuiesc se va constitui ca o regiune autonoma cuprinzand unitati administrative din judetele Covasna, Harghita si Mures, potrivit proiectului prezentat de Hotnews.ro. Regiunea va avea propriul steag si propria stema iar limba maghiara va fi limba oficiala, alaturi de cea romana. Conducerea va fi asigurata de un presedinte, de un Consiliu Regional format din 77 de membri, cu rol de legiferare si de un executiv regional. Practic, vorbim de structuri de putere locale, care acopera atat partea executiva, cat si cea legislativa. El conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional.

Drumurile si caile ferate de exclusiv de nivel regional sunt considerate de domeniul public al regiunii, iar padurile, minele, carierele de piatra si imobilele din proprietatea statului care sunt in acea regiune sunt transferate in patrimoniul regiunii. O parte din banii stransi la nivel regional din taxe si impozite nu vor mai merge la bugetul de stat, ci vor constitui un buget distinct al regiunii respective. Doua treimi din magistratii curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor trebuie sa apartina comunitatii maghiare iar o treime comunitatii romanesti. Pana in prezent, nici un partid de la Bucuresti, cu exceptia UDMR, nu a anuntat sustinerea acestui proiect. Practic, daca proiectul nu va suferi modificari pana la prezentarea oficiala, nu are nici o sansa de adoptare. Apropierea alegerilor prezidentiale nu este de natura sa simplifice ecuatia, mai ales ca PSD a defilat la euroalegeri cu sloganul "mandri ca suntem romani".

Pe de alta parte, radicalizarea mesajului UDMR depaseste cadrul politic, Uniunea punand pe tapet un proiect care poate tensiona relatiile romano-maghiare. Mai mult, tema sustinuta de UDMR n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro