Augustin Zegrean, despre posibilitatea reactivarii Ordonantei 13: "Abrogarea legii de abrogare nu readuce in fiinta legea abrogata. Teoria exista"
Potrivit fostei sefe DIICOT, in alte cuvinte, "lupta anticoruptie" ar presupune, in viziunea unor institutii, ca, pe langa instantele de contencios administrativ, care interpreteaza legislatia administrativa si apreciaza daca un act administrativ este emis cu respectarea legii, mai exista o categorie de instante, instantele de drept penal, care interpreteaza legea si, daca o interpreteaza diferit de functionarii publici semnatari ai actelor administrative, si constata ca actul administrativ ar putea sa incalce legea civila/administrativa, pe langa anularea actului, "aplica, suplimentar, si o pedeapsa penala functionarilor , aceasta fiind cuprinsa in limite extrem de ridicate". Exceptia mai fusese respinsa anterior Ordonanta de Urgenta 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonantei de Urgenta 13 adoptate de Guvernul Grindeanu, de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, a fost atacata in contencios administrativ si la Curtea de Apel Bucuresti, de catre mai multe persoane condamnate, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu.
Zegrean a facut aceste precizari pentru "Stirile Pro TV", in contextul in care Curtea Suprema a decis, vineri, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) 14, de abogare a OUG 13, privind dezincriminarea abuzului in serviciu, la sesizarea avocatilor Alinei Bica si Catalin Teodorescu, in dosarul privind despagubirea ilegala a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), din care facea parte si fosta sefa a DIICOT. DNA: Ar intra in vigoare automat OUG 13
Avocatii lui Bica si Teodorescu au aratat, vineri, la instanta suprema, ca Ordonanta 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infractiunea de abuz in serviciu, a fost adoptata fara respectarea Constitutiei. "Daca OUG 13 ar fi ramas in vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile si abuzul in serviciu ar fi fost abrogat, adica tocmai infractiunea de care este acuzata clienta mea", a sustinut avocatul fostei sefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente in scris. Mai mult, fosta sefa a procurorilor DIICOT sustine ca presiunea strazii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democratie semi-directa.
"Guvernul sustine in motivarea Ordonantei de urgenta ca situatia exceptionala rezulta din contestarea publica de catre cetateni si de catre institutii/autoritati ale statului a textului si a procedurii de adoptare a OUG nr.
O astfel de apreciere nu poate constitui temei constitutional pentru adoptarea unei ordonante de urgenta si, in plus, se creeaza un precedent extrem de periculos. Mai mult, acceptarea unei astfel de teze ar conduce la insasi subminarea ideii de stat de drept si de democratie reprezentativa", arata Alina Bica, potrivit motivelor depuse in scri la Curtea Suprema, publicate de "Lumea Justitiei". "Practic, se punea problema alege... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro