Augustin Lazar, despre legile Justitiei: "Initiatorii au interes exclusiv pentru modificari care sa ofere Executivului instrumente de control asupra justitiei"

Augustin Lazar, despre legile Justitiei:

Pe de o parte, cei care privesc obiectiv vad o justitie europeana, reformata ca standarde si ca principii, care are un inalt nivel european de eficacitate in combaterea coruptiei, iar pe de alta parte, cei care fac obiectul activitatii justitiei romane nu o privesc in aceasta maniera optimista, iar ei gasesc ca este momentul potrivit pentru a se modifica legile justitiei, in cateva aspecte principale, care sa asigure controlul asupra justitiei", a afirmat Augustin Lazar.

acum 80 luni (29 Nov 2017)

Procurorul general Augustin Lazar considera ca nu exista nicio urgenta in a modifica legile justitiei si cere o dezbatere transparenta pe aceasta tema. Asa cum se afla acum ordinea de drept in Romania si modul in care este organizata justitia romana, nu necesita nici o urgenta de modificare, fara o dezbatere transparenta si clara in fata opiniei publice a acestor legi", a declarat Lazar, potrivit News.ro. El a mai spus ca initiatorii noului proiect au avut interes exclusiv pentru modificari care sa ofere instrumente de control Executivului asupra Justitiei, care este prezentata pretins abuziva. Pe de o parte, cei care privesc obiectiv vad o justitie europeana, reformata ca standarde si ca principii, care are un inalt nivel european de eficacitate in combaterea coruptiei, iar pe de alta parte, cei care fac obiectul activitatii justitiei romane nu o privesc in aceasta maniera optimista, iar ei gasesc ca este momentul potrivit pentru a se modifica legile justitiei, in cateva aspecte principale, care sa asigure controlul asupra justitiei", a afirmat Augustin Lazar. "Se doreste inhibarea magistratilor" Intrebat care i se par cele mai periculoase propuneri de modificare a legilor justitiei, procurorul general a raspuns: "Controlul Inspectiei Judiciare, care sa fie luata de la garantul independentei justitiei, care este CSM si pusa intr-un statut distinct. Evident ca se doreste inhibarea magistratilor, ca nu cumva sa mai ia decizii, deci sa se gandeasca de zece ori cand iau o decizie si sa nu mai aiba eficacitatea respectiva in combaterea coruptiei. Constatam mai nou ca statutul de magistrat independent al procurorului este vizat in mod special si se stie de ce: daca nu exista un procuror independent, evident ca nu va fi nici o justitie independenta". "Ar fi nevoie de un punct de vedere al Comisiei de la Venetia privind modificarea legilor justitiei? Avand in vedere disputa publica existenta in acest domeniu, Comisia de la Venetia, care are cel mai inalt nivel de expertiza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro