Auckland, orasul care a ridicat la rang de arta conceptul "happy life" si unde nu se munceste peste program
Quenn Street, kilometrul zero Drumul de la aeroport in centrul metropolei de 1,6 milioane de locuitori, nu dureaza mai mult de 45 de minute. In schimb, se pune mare accent pe iesitul in natura, alaturi de familie, de prieteni, campingurile sunt pline in orice zi libera a anului si probabil din acest motiv speranta de viata este undeva la 80 de ani, intre primele cinci din lume. Pentru a cunoaste si savura centrul Aucklandului nu e nevoie de mai mult de o zi, presupunand ca seara se va incheia la o terasa din port, dar pentru a intra in istoria orasului si a-i deslusi misterele o vizita de cel putin cateva zile e cea mai potrivita alegere. Este cea mai apropiata de ferry si are o colina pe care se poate ajunge la pas, de unde se vede orasul peste golful Hauraki, care este plin de amarcatiuni, ca doar nu degeaba Auckland este numit Orasul Velelor, iar yahtingul este sport national in Noua Zeelanda. Romania are si consul onorific la Auckland, in persoana lui Marian Ioan, inginer de profesie, plecat din Galati in urma cu mai bine de zece ani, care se ocupa de problemele comunitatii, dar si de cele ale turistilor care au nevoie de ajutor in zona.
Cu siguranta insa, cei care aleg sa-l viziteze nu au nici cel mai mic motiv sa regrete acest lucru, chiar daca, Noua Zeelanda, in sine, nu este o destinatie care sa ofere spectacol urban. E recunoscuta si apreciata pentru peisajele minunate, verdele crud al padurilor si apa de un albastru tulburator care musca din plajele desprinse parca din filmele in care lumea se sfarseste si nu mai exista decat natura.
Auckland este un mixt reusit intre cultura britanica si cea maori, dar si un oras modern, cu un centru adaptat nevoilor de business, un port atragator din care iahturile pleaca spre insulele din jur sau spre nicaieri in Oceanul Pacific ori Marea Tasmaniei.
Cea mai simpla legatura de la aeroport cu orasul este autobuzul (Skybus - 17 dolari neozeelandezi o calatorie), in eventualitatea ca nu preferati inchiriatul unei masini. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca orasul are o proiectie ciudata, foarte multe strazi fiind inclinate chiar si intr-un unghi de 45 de grade.
Quenn Street, kilometrul zero
Drumul de la aeroport in centrul metropolei de 1,6 milioane de locuitori, nu dureaza mai mult de 45 de minute. Quenn Street e socotita parte din zona veche a orasului, dar intre cladirile cu aspect colonial si-au facut loc numeroase sedii de firma, magazine de lux, gen Prada, Gucci sau Louis Vuitton, puburi, magazine cu suveniruri, hoteluri si hosteluri. Nimeni nu da doi bani pe felul in care esti imbracat, tinuta universala pe timp de vara, anotimpul din acest moment, este formata din pantaloni scurti, slapi si un tricou larg, insa nu trebuie sa va mire daca veti vedea oameni mergand desculti prin centrul orasului cu aceeasi naturalete cu care ar calca pe plaja.
Existential pentru spiritul localnicilor este conceptul de happy life, care consta in a te bucura de viata, asa cum este ea. In schimb, se pune mare accent pe iesitul in natura, alaturi de familie, de prieten... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro