Au inceput forajele pentru constructia Laserului de la Magurele. Apele Romane au acordat avizul. Zamfir: "Vom avea probabil intarzieri de o luna"

Au inceput forajele pentru constructia Laserului de la Magurele. Apele Romane au acordat avizul. Zamfir:

Dupa 11 luni de intarziere, care au generat automat decalarea calendarului, Apele Romane au acordat avizul necesar pentru montarea celor peste 1.000 de pompe geotermale menite sa asigure energia centrului de cercetare. Practic, dezvoltatorul proiectului, Strabag SRL, a asteptat un aviz de la "Apele Romane" pentru inceperea forajelor necesare pentru 1.080 de pompe geotermale menite sa asigure energia uriasa de care are nevoie un astfel de centru de cercetare pentru a functiona.

acum 100 luni (7 Oct 2014)

Dupa 11 luni de intarziere, care au generat automat decalarea calendarului, Apele Romane au acordat avizul necesar pentru montarea celor peste 1.000 de pompe geotermale menite sa asigure energia centrului de cercetare. De cateva zile, constructorul a inceput forarile, a declarat directorul proiectului de la Magurel, de asemenea director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), Nicolae Zamfir.

Acesta a explicat pentru adevarul.ro ca intarzierea totala in graficul primei etape, de finalizare a constructiei civile ce va gazdui megalaserul, va fi undeva la o luna, cel mult doua.

Zamfir a spus ca avizul a venit in urma cu doua-trei saptamani, insa sustine ca nu a primit niciun fel de explicatii privind intarzierea de 11 luni a celor de la Apele Romane.

Evaluarea pagubelor

"Acum suntem in discutii pentru a vedea repercusiunile celor 11 luni de intarziere, insa nu cred ca prima etapa va avea o intarziere mare, adica in loc sa fie gata constructia civila in iunie 2015 ea va fi gata cel mai probabil in iulie-august 2015.

Astfel, constructia civila va fi gata cel mai probabil in iulie-august 2015, fata de iunie 2015, laserul si sistemul gamma vor fi montate in toamna lui 2015, astfel incat primele experimente sa poata fi demarate in 2018.

Zamfir a explicat ca in 2015 va incepe etapa de aprobare a proiectelor de experimente propuse de cercetatorii ELI-NP, agreate de boardul international in iunie 2015, urmand ca pana in 2018 sa fie achizitionate toate componentele necesare demararii experimentelor, in 2018.

Proiect blocat de birocratia romaneasca

"Adevarul" a relatat in exclusivitate in august cum birocratia din Romania a pus in pericol cel mai mare proiect stiintific din estul Europei: Laserul de la Magurele.

Proiectul laserului de la Magurele, cel mai mare din estul Europe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro