Au arabii o "gena" a sinuciderii? Trasaturile psihologice care favorizeaza, in anumite conditii, terorismul suicidal

Au arabii o

Ei se proiecteaza si religios, si ca ambitie culturala ca fiind superiori si foarte importanti, ori lumea le arata mereu ca nu sunt acolo unde cred ei ca sunt si atunci apare sentimentul de frustrare, ei cred ca li se face o nedreptate". Psihologul sustine ca totusi o astfel de tendinta, de a se compara cu altii si de a crede ca sunt dezavantajati, nu este specifica tarilor arabe ci "exista la homo sapiens in toate culturile , dar anumite conditii pot s-o accentueze si sa se ajunga la manifestari extreme". Cercetatorul american Ronald Inglehart sustine ca 70% dintre diferentele dintre tari sunt date pe de pozitionarea fata de doua axe: pe de o parte, axa valorilor traditionale (de exemplu, religie, casatorie, mandrie nationala, ascultare) respectiv a valorilor seculare (de exemplu, ratiune, umanism, toleranta); si pe de alta parte, axa valorilor de supravietuire (de exemplu, siguranta fizica si economica) respectiv valori de autoexprimare (de exemplu, valori emancipative legate de egalitatea de sanse, libertate, autonomie etc.)".

acum 60 luni (12 Aug 2016)

Lucrul care inspaimanta cel mai tare in atacurile teroriste care au zguduit Europa este faptul ca persoanele implicate nu au simtul autoconservarii si accepta fara ezitare faptul ca vor muri in atentat.

Desi Europa nu a dus lipsa de teroristi autohtoni, norvegianul Anders Behring Breivik, Armata Republicana Irlandeza, gruparea spaniola ETA, actiunile acestora nu presupuneau programatic si moartea atentatorului. In aceste conditii, am incercat sa aflam de la autorul "Psihologiei poporului roman", cercetatorul Daniel David, prorectorul Universitatii Babes-Bolyai, daca exista anumite trasaturi psihologice ale arabilor musulmani care ii predispun la comiterea unor astfel de acte sinucigase: "Nu as spune ca este o trasatura specifica. dincolo de Orient, ganditi-va la japonezi, care au avut pilotii kamikaze, practic exista tendinta asta in diverse popoare indiferent de rasa sau de cultura. Important este cat de accentuata este aceasta tendinta si asta depinde de conditiile socio-economice si culturale in care se afla respecitvul popor". Actele de violenta savarsite de grupari precum Asasinii si Zelotii, lasau foarte rar sau deloc posibilitati de scapare teroristului", scrie cercetatorul David Wright-Neville, fost director al Centrului Global pentru Cercetarea Terorismului, din cadrul Universitatii Monash din Australia, in volumul "Dictionar de terorism".

Cand zelotii, o secta din interiorul poporului evreu care a actionat in Palestina primului secol al erei noastre si care au fost considerati de unii istorici drept primii teroristi, taiau gatul soldatilor romani in piata din Nazareth, ei ramaneau ca stanele de piatra si asteptau represalii pentru actiunile lor. Gasim aceasta atitudine de-a lungul intregii istorii a sinucigasilor voluntarilor, una dintre cele mai infame astfel de organizatii fiind temutii membri ai sectei islamice siite a Asasinilor, care a actionat in secolul al XII-lea, arata Gerard Chaliand in "Istoria terorismului din antichitate si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro