Attila, regele barbar care a ingenuncheat un imperiu. Zece lucruri mai putin stiute despre cel numit "Biciul lui Dumnezeu"

Attila, regele barbar care a ingenuncheat un imperiu. Zece lucruri mai putin stiute despre cel numit

Au negociat un tratat de pace cu romanii, care le plateau 300 de kilograme de aur in fiecare an, si o rascumparare de opt monede de aur pentru fiecare prizonier. "La intrarea in acest sat, lui Attila i-au iesit in intampinare fete tinere, mergand intr-o anumita randuiala si fiind acoperite cu voaluri subtiri si albe, pe care le tineau in sus asa ca sub fiecare voal, tinut sus de mainile femeilor de pe delaturi, mergeau sapte sau mai multe fete. De altfel, el s-a aratat cumpatat in toate celelalte, deoarece pentru ceilalti barbati s-au dat cupe de aur si de argint, pe cand paharul sau era de lemn. "De aceea Attila era hotarat sa inceapa razboiul si trimisese din nou soli in Italia, care cereau sa-i dea pe Honoria, caci aceasta ii fusese destinata ca sotie si facuse dovada despre intentia ei cu inelul pe care i-l daruise si pe care Attila il trimitea sa-l arate. Attila avea in jur de 47 de ani in anul 453 si avusese peste 300 de sotii si amante, potrivit unor istorici.

acum 83 luni (27 Apr 2016)

S-a nascut in anul 395 si a domnit intre anii 433 - 453, peste tinuturile Imperiul Hun, care se intindea de la muntii Ural la fluviul Rin si de la Dunare la marea Baltica. In vremea celui mai important conducator al lor, hunii s-au imbogatit din tributurile cerute chiar si pe timp de razboi si din rascumpararile prizonierilor, afirma istoricul Priscus. Au negociat un tratat de pace cu romanii, care le plateau 300 de kilograme de aur in fiecare an, si o rascumparare de opt monede de aur pentru fiecare prizonier. "Attila, stapanul tuturor hunilor si singurul stapanitor in lume al aproape tuturor neamurilor din intreaga Scitie, a fost admirat si s-a bucurat de o faima stralucita la toate neamurile", relata Iordanes, autorul lucrarii istorice Getica. In anul 445, insa Bleda a murit brusc, iar autorii vremii presupun ca a fost ucis de Attila.

4 Palatul din Dacia al lui Attila O descriere a palatului sau din tinuturile Daciei a fost oferita de Iordanes, care il cita pe istoricul bizantin Priscus Panites. "Istoricul Priscus, fiind trimis de Theodosius cel tanar intr-o ambasada la el, ne relateaza, intre altele, urmatoarele: "trecand peste niste fluvii foarte mari si anume Tisia, Tibisia si Drica, am ajuns la locul in care odinioara Vidigodia, cel mai viteaz dintre goti, a cazut printr-o miselie a sarmatilor. De aici am ajuns nu departe de satul in care statea regele Attila, zic sat dar era de marimea unui oras foarte mare. Intr-insul am gasit un palat de lemn facut din scanduri lucioase, a caror legatura era asa inchegata intr-un tot, incat cu greu se observa locul de unire al scandurilor, si numai daca priveai cu atentie. Puteai sa vezi sali intinse pentru ospete si portice de o constructie foarte frumoasa. Toata curtea era inconjurata de o imprejmuire uriasa, incat insasi marimea ei arata ca este vorba de un portal regal. Acelasi istoric bizantin a oferit detalii despre modul in care Attila era privit de supusii sai. "La intrarea in acest sat, lui Attila i-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro