Atrocitatile din timpul mineriadelor. Marturii tulburatoare despre cele mai sangeroase actiuni de protest din anii '90
Liberali si taranisti, puneti mana si munciti!", "Nu vrem partide de fosile!", "Nu partide cu dolari, sunt doar niste bisnitari!", "Afara cu vanzatorii de tara!", "Frontul este poporul!", "In ziua de 22, Iliescu-a fost cu noi", "Campeanu la azil, Coposu la cimitir!", "Taranisti in blugi si geaca, care n-au vazut o vaca!". Ne-au scos de acolo sub o ploaie continua de lovituri, trasi de par pe scari, pe trotuarele pline de geamuri sparte si de asfalt ars. Nu doar calatorii au fost agresati, ci si angajati ai CFR si politisti de la Sectiile de Transporturi Feroviare, in timp ce chioscurile si barurile din statiile CFR de pe ruta Petrosani - Bucuresti au fost devastate si jefuite. Minerii trimisi de voie, de nevoie la Bucuresti Dincolo de manipularile si instigarile la care au fost supusi, cei mai multi dintre minerii care au pornit spre Bucuresti in primele mineriade nu aveau de ales, potrivit marturiilor.
Mineriadele au fost cele mai violente manifestari de protest ale anilor 1990. Cea mai sangeroasa dintre ele, inregistrata in iunie 1990 a avut drept consecinte, potrivit procurorilor, moartea prin impuscare a patru persoane, vatamarea a aproape 1.500 si lipsirea de libertate abuziva a altor peste 1.200 de oameni. Frontul Salvarii Nationale isi anuntase intentia de a se transforma in partid politic si de a participa la alegeri. Partidele istorice organizeaza un miting de protest in Piata Victoriei, urmat de o contramanifestatie a sustinatorilor FSN. Mii de mineri adusi in Bucuresti au devastat sediile PNL si PNTCD, iar Corneliu Coposu a fost salvat de furia minerilor, fiind preluat de la sediul PNTCD cu un tanc. Liberali si taranisti, puneti mana si munciti!", "Nu vrem partide de fosile!", "Nu partide cu dolari, sunt doar niste bisnitari!", "Afara cu vanzatorii de tara!", "Frontul este poporul!", "In ziua de 22, Iliescu-a fost cu noi", "Campeanu la azil, Coposu la cimitir!", "Taranisti in blugi si geaca, care n-au vazut o vaca!".
Noua ani mai tarziu, in ianuarie 1999 o greva generala iscata in contextul anuntului inchiderii Minelor Dalja si Barabateni, preceda plecarea minerilor condusi de Miron Cozma spre Bucuresti. Au fost confectionate un sicriu si cruci pe care s-a inscriptionat "Guvern" si "Radu Berceanu", iar pe o cruce a fost pusa pielea unui tap, sacrificat de persoane neidentificate, toate acestea fiind purtate de mineri pe strazile orasului.
Universitatea devastata cu topoare
Marturia unei studente a Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti, consemnata in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, dezvaluia clipele de groaza prin care a trecut la intrarea minerilor in sediul Universitatii.
"Au intrat mai mult de o suta de mineri. Erau inarmati cu bate, rangi de fier si topoare. Eram inconjurata de o multime de mineri, care ma priveau dusmanos. Ne-au sco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro