Atmosfera alegerilor din trecut: "Au votat cetateni curat invesmantati, cu obrajii imbujorati de o fericire aprinsa"

Atmosfera alegerilor din trecut:

Un document inedit pastrat la Arivele Hunedoarei reda atmosfera zilei de 24 februarie 1938, cand toata suflarea cu drept de vot a Hunedoarei s-a prezentat la sectia de votare a orasului pentru a vota noua Constitutie a Romaniei propuse de Carol al II-lea, la cateva zile dupa ce partidele au fost scoase in afara legii, iar in fruntea Guvernului fusese numit patriarhul Miron Cristea. La orele 8 dimineata s-a deschis sectia de votare prezidata de primarul orasului, care a votat primul, iar dupa dansul cetatenii orasului, fara deosebire de nationalitate, in mod demn si barbatesc, cu toata convingerea si-au exprimat increderea desavarsita in noua Constitutie, aclamand, cu ocaziunea votarii, de nenumarate ori pe M.S.

acum 98 luni (26 May 2016)

Un document inedit pastrat la Arivele Hunedoarei reda atmosfera zilei de 24 februarie 1938, cand toata suflarea cu drept de vot a Hunedoarei s-a prezentat la sectia de votare a orasului pentru a vota noua Constitutie a Romaniei propuse de Carol al II-lea, la cateva zile dupa ce partidele au fost scoase in afara legii, iar in fruntea Guvernului fusese numit patriarhul Miron Cristea. Autoritatile din Hunedoara, un oras cu 6.000 de locuitori la acea vreme, au relatat in nota informativa trimisa Prefecturii Hunedoara, pastrata la Arhivele Judetului Hunedoara, ca ziua Referendumului a fost o adevarata sarbatoare pentru hunedoreni.

"Plebiscitul pentru noua constitutie fixat in ziua de 24 februarie a decurs in orasul nostru in adevarat cadru de sarbatoare. Dimineata, de la orele 7.1/2 - 8, clopotele tuturor bisericilor din localitate si sirenele Uzinei au vestit ziua mare, iar orasul nou pavoazat dadea suflu zilei de mare sarbatoare nationala", informa primarul Ioan Brancoveanu.

Localnicii s-au inghesuit sa voteze de la primele ore ale diminetii, iar atmosfera descrisa de cei de la primarie putea parea ireala. "Cetatenii curat invesmantati, cu obrajii imbujorati de o fericire si bucurie aprinsa pe neasteptate, ingramaditi si citind cu glas tare proclamatia Mariei Sale Regelui, afisata inaintea sectiei de votare, asteptau deschiderea sedintei, pentru a-si putea manifesta sincer si loial dragostea fata de acela care a luat fraiele tarii in mana si a pus bazele solide unei Romanii Noi.

La orele 8 dimineata s-a deschis sectia de votare prezidata de primarul orasului, care a votat primul, iar dupa dansul cetatenii orasului, fara deosebire de nationalitate, in mod demn si barbatesc, cu toata convingerea si-au exprimat increderea desavarsita in noua Constitutie, aclamand, cu ocaziunea votarii, de nenumarate ori pe M.S. "Hunedorenii comentau si aprobau in sectia de votare gestul facut de M.S. Comentariile facu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro