Atestatul de producator agricol si carnetul de comercializare in piete, obligatorii doar pe hartie de la 1 mai

Atestatul de producator agricol si carnetul de comercializare in piete, obligatorii doar pe hartie de la 1 mai

Cei care utilizeaza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sanctionati cu amenda de la 200 la 1.000 de lei. In cazul in care producatorii vand, in baza carnetului de comercializare, alte produse decat cele din productia proprie, atunci fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 la 15.000 de lei.

acum 110 luni (5 May 2015)

De la 1 mai 2015, ar trebui sa intre in aplicare efectiva noua legislatie ce reglementeaza activitatile din pietele agroalimentare, adoptata la sfarsiul anului trecut.

Potrivit noilor reglementari (continute in Legea 145/2014 si in Ordinul 1846/2014), gospodarii - producatorii agricoli persoane fizice - care vor sa-si vanda produsele obtinute in gospodaria proprie trebuie sa prezinte un atestat de producator si un carnet de comercializare.

Dar, pentru ca aceste documente sa ajunga la producatori, era necesar sa fie eliberate de primarii, care la randul lor trebuiau sa le obtina de la Consiliile Judetene.

Ministrul Agriculturii s-a multumit sa repete ca acesti producatori "nu pot comercializa produsele, de la 1 mai", ca si cum acest termen nu a fost depasit.

El a mai spus doar ca problema se afla, de fapt, la nivelul Consiliilor Judetene si ca in aceasta saptamana va avea o intalnire si cu Asociatia Comunelor pentru a vedea cu ce probleme se confrunta in aplicarea legii.

Prin aceasta neasteptata atitudine, ministrul Agriculturii a dat de inteles ca, de fapt, atestarea producatorilor e doar o obligatie a primariilor, care nu pot fi amendate daca n-au respectat termenul, iar la nivelul taranilor care nu detin documentele nu se aplica sanctiuni, pentru ca legea a fost elaborata pentru a-i proteja, nu pentru a-i sanctiona. Ce sanctiuni risca taranii

Potrivit noii legi, producatorii agricoli au obligatia sa afiseze eticheta de produs, care contine informatii cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obtinerii sale si pretul de vanzare.

Cei care utilizeaza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sanctionati cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Comerciantii care nu afiseaza eticheta de produs sunt pasibili de o amenda cuprinsa intr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro