Atentie la condimentele de pe masa de Pasti. Ketchup-ul, maioneza si mustarul nu respecta reteta "traditionala"
In afara de rosii/pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, in acest tip de produs s-au mai identificat: apa, zahar, otet din vin, sare iodata, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, guma de xantan, guma de guar, arome, aroma tomate, ceapa, usturoi, frunze de dafin, cuisoare, chimen, ienibahar, piper, telina, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoza, sirop de glucoza-fructoza. In afara de ulei de rapita/floarea-soarelui, galbenus de ou si otet, in maioneza industriala s-au mai identificat urmatoarele ingrediente: apa, zahar, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid ci-tric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, guma de guar, guma de xantan, guma din seminte de caruba, faina de roscove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranti), luteina (colorant) extract colorant din morcovi, aroma de mustar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, mustar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lamaie (0,1%), sirop de glucoza-fructoza, praf de ou integral (0,1%) si proteina din lapte. La fabricarea mustarului industrial analizat s-au folosit urmatoarele ingrediente: apa, boabe de mustar, faina de mustar, otet din vin, zahar, sare, condimente, faina de grau, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavina, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, guma de xantan, guma de guar, acesulfam de potasiu, zaharina, tartrazina, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumina si coriandru.
Asociatia Pro Consumatori a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 17 tipuri de ketchup, 34 tipuri de mustar si 17 tipuri de maioneza, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
Cercetarea privind calitatea ketchup-ului, maionezei si mustarului face par-te din Campa-nia Nationala de Informare si Edu-care: "Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sana-tatea noastra". Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf.
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea ketchup-ului
Ketchup-ul este un sos dulce sau picant preparat din suc de rosii, cateodata legume (ceapa, telina, ardei capia), otet si mirodenii (boia iute sau dulce, piper, busuioc, usturoi, frunze de dafin etc.).
In afara de rosii/pasta de tomate/pulpa de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, in acest tip de produs s-au mai identificat: apa, zahar, otet din vin, sare iodata, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, guma de xantan, guma de guar, arome, aroma tomate, ceapa, usturoi, frunze de dafin, cuisoare, chimen, ienibahar, piper, telina, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoza, sirop de glucoza-fructoza. In ceea ce priveste forma in care se regasesc tomatele in acest tip de produs, precizam urmatoarele:
La 47% dintre produsele analizate s-a folosit pasta de tomate in proportii ce variaza intre 12% si 66... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro