Atentie, cade Edificiul Roman cu Mozaic!

Mai mult decat atat, se pare ca nici localnicii nu dau doi bani pe edificiu, pentru ca la doi pasi de acesta troneaza mormane de gunoaie aruncate cu nepasare in curtea interioara. Spatiile de lucru si de depozitare erau folosite pe vremuri de catre comerciantii care isi desfasurau activitatea in port. Din cei 2.000 de metri patrati cat a avut mozaicul se mai pastreaza in jur de 700 de metri patrati.

acum 85 luni (22 Sep 2014)

Edificiul Roman cu Mozaic din Constanta se afla in pericol maxim. Desi este unul dintre obiectivele cautate de turisti, complexul ramane nebagat in seama de catre organele compentente pentru a-l restaura.

"Daca dati un ocol cladirii, veti vedea ca malul este cazut, in urma a doua ploi mari. daca si acestia vor cadea...", ne-a spus directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta (MINAC), dr. Doar acum sapte-opt ani au fost realizate niste lucrari de drenaj. Mai mult decat atat, se pare ca nici localnicii nu dau doi bani pe edificiu, pentru ca la doi pasi de acesta troneaza mormane de gunoaie aruncate cu nepasare in curtea interioara.

Lectie trista de istorie

Inghiti in sec cand pasesti pragul cladirii care adaposteste mozaicul. Cu toate acestea, grupuri de elevi sosesc des in timpul scolii in acest loc pentru a invata o noua lectie de istorie. Edificiul Roman cu Moziac este pe punctul de a fi inchis daca nu se vor lua masuri.

Reabilitare din radacina

Directorul MINAC mai spune ca in primul rand ar trebui schimbate ferestrele. Cladirea care adaposteste mozaicul ar trebui reabilitata, curatata, necesare ar fi si cateva drenaje pentru a nu mai curge apa pe pereti, apoi sustinut pavimentul. Nu in ultimul rand ar trebui luat in calcul si un sistem de climatizare.

"Exista umezeala, sunt infiltratii, apoi mozaicul este ondulat de atatea variatii de temperatura, cald-rece, umed-uscat", sustine reprezentantul muzeului. "Reabilitarea inseamna bani, bani pe care Consiliul Judetean nu ii are, Ministerul Culturii nu ii are, si Dumnezeu stie cine ii are. Nu stim daca vom mai deschide edificiul si anul viitor, pentru ca intr-adevar sunt periculoase geamurile acelea. Sa speram ca o sa avem bani pentru a lua niste placaje sa punem in geamuri ", subliniaza Custurea.

Activitati de comert

Edificiul situat in imediata vecinatate a muzeului a fost descoperit in timpul lucrarilor edilitare intrepri... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro