Atentatele teroriste sunt epidemice

Iata ce spune Rubinstein in lucrarea "Sinucideri epidemice printre adolescentii din Micronezia", publicata in 1983: "Idealizarea sinuciderii printre adolescenti pare sa fie larg raspandita in anumite comunitati din Micronezia si a devenit populara, fiind exprimata in cantece recent compuse in regiune si difuzate la posturile de radio din Micronezia si in inscriptiile gen graffiti care impodobesc tricourile si zidurile liceelor. Teoria de mai sus i se aplica, de exemplu, lui Mohamed Lahouaiej Bouhle, francezul care a spulberat cu camionul de 19 tone sute de oameni.

acum 35 luni (20 Jul 2016)

Atentatele teroriste nu mai sunt o exceptie, ci tind sa devina o regula. Din motive necunoscute insa, sinuciderile au inceput sa se inmulteasca, pana cand s-a ajuns, la sfarsitul anilor ’80, ca in Micronezia sa existe mai multe sinucideri pe cap de locuitor decat oriunde in lume. Se ajunsese la 160 de sinucideri la 100.000 de locuitori. "Sinuciderile au devenit aproape un loc comun, fiind declansate de cel mai mic incident", spune Malcolm Gladwell.

Iata ce spune Rubinstein in lucrarea "Sinucideri epidemice printre adolescentii din Micronezia", publicata in 1983: "Idealizarea sinuciderii printre adolescenti pare sa fie larg raspandita in anumite comunitati din Micronezia si a devenit populara, fiind exprimata in cantece recent compuse in regiune si difuzate la posturile de radio din Micronezia si in inscriptiile gen graffiti care impodobesc tricourile si zidurile liceelor. Mai multi baieti care au incercat sa se sinucida au afirmat ca prima data cand au vazut sau au auzit despre sinucidere aveau 8 sau 10 ani. Tentativele lor de sinucidere par sa fie facute in spiritul mimetismului sau al experimentului. Un baiat de 11 ani, de exemplu, s-a spanzurat in casa, fiind salvat in ultima clipa.

Specialistii care au studiat fenomenul au tras o concluzie ingrijoratoare: gestul unui om de a-si lua viata poate fi contagios. "Atunci cand astept la semafor si este rosu, mi se intampla uneori sa ma intreb daca nu ar trebui sa trec, sa traversez neregulamentar. Primesc permisiunea de a actiona astfel din partea altcuiva care comite un gest inacceptabil. Insa in momentul respectiv nu stiu daca vreunul dintre noi isi da seama in ce masura decizia sa este constienta si in ce masura nu este.

La fel se intampla, spune el, in cazul sinuciderilor: cand cineva isi ia viata, unii oameni, vulnerabili sau cu tulburari mentale, percep acest lucru ca o permisiune. "Articolele despre sinucideri sunt un fel de modalitate naturala de a face publicitate unei solutii la p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro