Atentat la cladirile de patrimoniu. Interventia fara autorizatie asupra monumentelor istorice nu va mai fi infractiune

Atentat la cladirile de patrimoniu. Interventia fara autorizatie asupra monumentelor istorice nu va mai fi infractiune

"Intrucat pe rolul instantelor de judecata se afla cateva mii de dosare care privesc executarea unor lucrari fara autorizatie, dar in proportie de 99% se sanctioneaza cu o simpla amenda, consideram ca o asemenea initiativa are atat rolul de a decongestiona activitatea instantelor, cat si acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizatie care a expirat de cateva zile, functionarii Inspectoratului de Stat in Constructii sa fie nevoiti sa depuna plangeri penale", sunt argumentele folosite de deputat.

acum 68 luni (4 Apr 2018)

Concret, proiectul legislativ al lui Iordache abroga litera a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, potrivit careia realizarea de lucrari de constructii sau consolidare fara autorizatie asupra monumentelor istorice este infractiune, pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda. Deputatul vrea ca interventia neautorizata asupra cladirilor de patrimoniu si chiar demolarea lor sa intre in categoria contraventiilor, pentru a putea fi sanctionate doar cu amenda. Iar contraventiile prevazute sunt intre 10.000 si 100.000 de lei, sume care nu descurajeaza un dezvoltator imobiliar care vrea sa scape de o cladire monument, pentru a face loc unor construnctii noi, sustin specialistii.

Iordache vrea "decongestionarea instantelor"

In expunerea de motive, semnata de deputatul Florin Iordache, se arata ca masura vrea sa duca la degrevarea instantelor de judecata, care ar avea pe rol foarte multe dosare de lucrari neautorizate la cladirile de patrimoniu care, de obicei, se solutioneaza doar cu sanctiunea cea mai mica, adica doar cu amenda. Iordache se scuza spunand ca, oricum, amenzile sunt suficient de mari ca sa descurajeze lucrarile ilegale. "Intrucat pe rolul instantelor de judecata se afla cateva mii de dosare care privesc executarea unor lucrari fara autorizatie, dar in proportie de 99% se sanctioneaza cu o simpla amenda, consideram ca o asemenea initiativa are atat rolul de a decongestiona activitatea instantelor, cat si acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizatie care a expirat de cateva zile, functionarii Inspectoratului de Stat in Constructii sa fie nevoiti sa depuna plangeri penale", sunt argumentele folosite de deputat.

"O masura defecta"

Arhitectii au criticat initiativa legislativa, care i-ar ajuta pe dezvoltatorii imobiliari sa scape mai usor de cladirele de patrimoniu, pentru a elibera terenurile centrale. Initiativa este c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro