Atena risca sa declanseze o noua criza a euro

Daca Syriza, extrema stanga elena, va castiga alegerile legislative de la 25 ianuarie si va adopta masurile populiste pe care liderul sau, Alexis Tsipras, le-a propus, atunci nu exista alternativa la iesirea Greciei din zona euro. Este vorba de un program in valoare de 2 miliarde de euro destinat grecilor aflati sub pragul saraciei, care include cresterea pensiilor, electricitate gratuita pentru 300.000 de familii (la o populatie de 11 milioane de locuitori), medicamente si ingrijire medicala gratuite si subventionarea chiriilor pentru 25.000 de familii cu venituri mici.

acum 101 luni (4 Jan 2015)

Daca Syriza, extrema stanga elena, va castiga alegerile legislative de la 25 ianuarie si va adopta masurile populiste pe care liderul sau, Alexis Tsipras, le-a propus, atunci nu exista alternativa la iesirea Greciei din zona euro. Numai ca, spre deosebire de precedenta criza greceasca, de data aceasta, Germania nu mai crede ca este asa o mare tragedie. Soarta Greciei in interiorul Uniunii va fi pusa la incercare, iar statele din sudul Europei si in special Italia, nu mai sunt la fel de sigure pe viitor.

Syriza considera ca Grecia traverseaza o "criza umanitara" si a promis masuri "de urgenta" care sa reduca dezastrul. Este vorba de un program in valoare de 2 miliarde de euro destinat grecilor aflati sub pragul saraciei, care include cresterea pensiilor, electricitate gratuita pentru 300.000 de familii (la o populatie de 11 milioane de locuitori), medicamente si ingrijire medicala gratuite si subventionarea chiriilor pentru 25.000 de familii cu venituri mici.

Ce-i drept, masurile de austeritate impuse dupa 2009, au fost extrem de dure. Pensiile au fost reduse in medie cu 40%, ajutorul de somaj este suspendat dupa un an, iar preturile la medicamente au crescut cu 30% - scrie Financial Times. Multi someri pe termen lung pierd si accesul la serviciile de sanatate de stat, iar somajul este de 28%. Pentru a reduce deficitele si a-si putea plati datoriile, guvernul a crescut impozitele pe proprietate, ceea ce afecteaza clasa de mijloc si costurile din industria turismului.

In acest climat politic, Syriza a ajuns in fruntea sondajelor fiind creditat cu un avans de cel putin 4% din optiunile de vot. Daca Tsipras va ajunge sa conduca noua coalitie de guvernamant si va incerca sa isi puna promisiunile in aplicare, atunci nu are decat o optiune. Sa declare incetarea de plati si sa paraseasca moneda unica europeana revenind la drahma. Tsipras a promis ca va renegocia conditiile bailout-ului cu FMI si Uniunea Europeana, dar adevarul este ca are o forta ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro