Atacul Europei asupra democratiei grecesti

Acest crescendo de galceava si sarcasm din Europa poate parea pentru cei din afara rezultatul inevitabil al unui amar final de joc dintre Grecia si creditorii sai. Nu ma pot gandi la nici o recesiune, de niciodata, care sa fi fost atat de deliberata si care sa fi avut consecinte atat de catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60%. La urma urmei, este extrem de neconvenabil sa ai in Grecia un guvern care se opune atat de vehement genului de politici care au dus la cresterea inegalitatii sociale in atat de multe tari avansate si care este atat de angajat in a reduce puterea nestapanita a bogatiei.

acum 46 luni (14 Jul 2015)

Acest crescendo de galceava si sarcasm din Europa poate parea pentru cei din afara rezultatul inevitabil al unui amar final de joc dintre Grecia si creditorii sai. De fapt, liderii europeni incep in sfarsit sa dezvaluie adevarata natura a disputei in desfasurare privind datoriile, iar raspunsul nu este placut: este despre putere si democratie mult mai mult decat despre bani si economie.

Desigur, principiile economice din spatele programului pe care "troika" (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) l-a varat pe gatul Greciei acum cinci ani au fost abisale, avand ca rezultat o scadere de 25% din PIB-ul tarii. Nu ma pot gandi la nici o recesiune, de niciodata, care sa fi fost atat de deliberata si care sa fi avut consecinte atat de catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60%.

Este uimitor ca troika a refuzat sa accepte responsabilitatea pentru macar o parte din toate acestea sau sa recunoasca cat de proaste au fost previziunile si modelele sale. Troika inca cere Greciei sa obtina un surplus bugetar primar (excluzand platile dobanzilor) de 3,5% din PIB pana in 2018.

Economistii din toata lumea au considerat aceasta tinta ca fiind severa, deoarece incercarea de a o atinge va duce inevitabil la o recesiune si mai profunda. Intr-adevar, chiar daca datoria Greciei ar fi fost restructurata dincolo de orice imaginabil, tara ar fi ramas in recesiune daca votantii ar fi acceptat tinta impusa de troika in referendumul ad-hoc organizat la inceputul lunii iulie. Si, desi costul in termeni de suferinta umana a fost extrem de mare, recentele propuneri ale guvernului grec au fost aproape de a raspunde solicitarilor creditorilor sai.

Trebuie sa fim clari: aproape nici o parte din uriasa suma de bani imprumutata Greciei nu a ajuns cu adevarat acolo. FMI si ceilalti creditori "oficiali" nu au nevoie de banii care sunt ceruti. Dupa un scenariu de afaceri, banii returna... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro