Atac informational lansat in Republica Moldova: Romania nu e buna la Chisinau pentru ca sustine Oligarhul

Atac informational lansat in Republica Moldova: Romania nu e buna la Chisinau pentru ca sustine Oligarhul

Practic, scena politica s-a reechilibrat: si PDM, si cei din jurul sau, si Vladimir Plahotniuc, autoasumati pro-europeni, au propriile resurse, si PCRM si Igor Dodon isi are un reprezentant vizibil, iar alegerea lui Ceban nu mai produce turbulente interne in partid, si mai ales opozitia pro-europeana din strada are acces la o functie de vizibilitate si cu resurse, cu posibilitatea unei trambuline pentru alegerile generale din 2 decembrie anul acesta. Lupta impotriva coruptiei este deja afectata de faptul ca, in cazul furtului miliardului, sunt exclusi din ancheta si de la pedepse in justitie si premierul Leanca, cel care a semnat actul de bail out, deci trebuia judecat, si faptuitorul Ilan Shor, care e liber mersi, ba e si primar, si om politic, sef de partid, si nu-l deranjeaza nimeni. Deja e de remarcat primul pas, prin admiterea de catre liderul PPDA a formulei de candidatura in trei, alaturi de PAS revenind si PLDM-ul, pronuntat fara rezerve si false pudori, pentru ca partidul lui Viorel Cibotaru l-a sustinut iar liderul sau a muncit pana a ajuns in spital si cu riscul de a pierde formatiunea politica pe care a tinut-o strict pe linia cooperarii cu partenerii adusi de el in PPE. Politica externa, de securitate si aparare este astazi, in Romania, una integrata si este facuta de catre Presedinte, ca toate mandatele de reprezentare, in timp ce liniile si strategiile se aproba in CSAT - organism colegial ce contine cei mai importanti membri ai Guvernului si sefi ai institutiilor si agentiilor din domeniu - si se aplica de catre MAE, MApN, alte agentii si institutii ale statului roman, deciziile CSAT fiind obligatorii pentru intreg Executivul. E adevarat ca actorul matur si sofisticat e cel cu discernamant, dar costurile le resimte si azi protagonistul momentului, chiar daca e primit si i se zambeste diplomatic pentru functie si se arata respectul pentru statul pe care-l reprezinta, dosarul sau e complet si intact, cu tot ceea ce a spus si savarsit. Responsabilitatea guvernarii si a relatiilor externe vine si cu cunoasterea si respectul pentru parteneri, cunoasterea activitatii si respectul pentru personalitatile care au servit un stat, al tau sau cel partener, si cu bunul simt caracteristic incepatorului, aflat la primii pasi, fata de cei care au parcurs de cateva ori maratonul.

acum 32 luni (8 Jun 2018)

>

Andrei Nastase, candidatul PPDD-PAS-PLDM, sustinut de catre toti candidatii pro-romani si unionisti din cursa in turul II, a castigat cu bine alegerile anticipate pentru Primaria Chisinau pentru urmatorul an, pana la alegerile locale la termen.

Practic, scena politica s-a reechilibrat: si PDM, si cei din jurul sau, si Vladimir Plahotniuc, autoasumati pro-europeni, au propriile resurse, si PCRM si Igor Dodon isi are un reprezentant vizibil, iar alegerea lui Ceban nu mai produce turbulente interne in partid, si mai ales opozitia pro-europeana din strada are acces la o functie de vizibilitate si cu resurse, cu posibilitatea unei trambuline pentru alegerile generale din 2 decembrie anul acesta. Pe baza victoriei lui Nastase au inceput sa joace tontoroiul tot felul de consultanti, experti si analisti care impun naratiuni de tipul Romania nu face nimic la Chisinau, Romania il sustine pe Plahotniuc, Romania a gresit strategia in Republica Moldova.

Greselile sunt, si le discuta cei avizati, iar criticile sunt multiple si indreptatite. Dar zaiafetul acesta cu iz de vapori de sampanie lansate impotriva Romaniei, ca nu mai e buna si poate o eliminam de la Chisinau - unii chiar sustineau ca daca se baga nu castiga Nastase - e reprobabil, criticabil si de condamnat. Cand in sarabanda intra politicieni de la Chisinau, cu pretentii de a accede la putere, ei trebuie adusi cu picioarele pe pamant si fluturand finantarile si sprijinul de care au beneficiat, si actiunile anti-romanesti pe care le fac. Nevoia schimbarilor urgente pentru credibilitatea si legitimitatea alegerilor viitoare

Este vorba in primul rand despre accesul la resurse si posibilitatea trimiterii de sume de sustinere de catre cetatenii din diaspora europeana, din tarile care respecta regulile spalarii banilor si a comunicarii si verificarii sursei finantelor transmise catre partide. Dezlegarea nebuniei actuale, care restrange in mod substantial posibilitatea de miscare a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro