Atac diplomatic fara precedent al Ungariei la adresa Romaniei din cauza autonomistilor maghiari

Atac diplomatic fara precedent al Ungariei la adresa Romaniei din cauza autonomistilor maghiari

Premierul Romaniei s-a referit la initiativa parlamentarului UDMR, Kulcsar Terza Jozsef, de a arbora drapelul Ungariei in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, in data de 15 noiembrie 2017, pentru a marca implinirea a 75 de ani de la amplasarea steagului ungar dupa ocuparea Ardealului de Nord de Ungaria in urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940. In dialogul cu jurnalistii prezenti la conferinta de presa, a afirmat ca "aceasta nu este o chestiune de literatura sau de gramatica, ci una de siguranta fundamentala, pentru ca o comunitate nationala sa poata sa se simta in siguranta ea insasi pe teritoriul unei tari, nu ajuta daca premierul tarii o ameninta cu spanzuratoarea" (ez azonban nem irodalmi vagy nyelvtani, hanem alapveto biztonsagi kerdes, hiszen abban, hogy egy nemzeti kozosseg biztonsagban erezhesse magat egy orszag teruleten, nem segit az, ha az orszag miniszterelnoke logassal fenyeget).

acum 11 luni (12 Jan 2018)

>

Cum la fel o ingerinta este si faptul ca Budapesta s-a implicat direct in coordonarea actiunii celor trei organizatii extremiste maghiare care au semnat la 8 ianuarie declaratia comuna privind autonomia teritoriala. Desi este de laudat reactia Ministerului roman al Afacerilor Externe, este totusi inexplicabil ca ministerul condus de Teodor Melescanu a trecut sub tacere implicarea imputernicitului special pentru autonomie al guvernului ungar, Szili Katalin, in proiectul autonomist asumat in corpore la Cluj-Napoca.

Premierul Mihai Tudose a facut declaratii pe masura pretentiilor de autonomie ale partidelor politice maghiare din Romania, afirmand in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, in stilul sau caracteristic de mucalit, ca "cele trei mari partide... Este drept ca limbajul de bascalie nu are ce cauta la nivelul unui prim-ministru, dar nici nu trebuie exagerata interpretarea lui.

Premierul Romaniei s-a referit la initiativa parlamentarului UDMR, Kulcsar Terza Jozsef, de a arbora drapelul Ungariei in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, in data de 15 noiembrie 2017, pentru a marca implinirea a 75 de ani de la amplasarea steagului ungar dupa ocuparea Ardealului de Nord de Ungaria in urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940.

Declaratia premierului a fost decupata pentru manipularea opiniei publice internationale, scop pentru care s-au mobilizat foarte rapid nu doar liderii politici ai maghiarilor din Romania, ci mai ales guvernul de la Budapesta.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a convocat de urgenta pe ambasadorul Romaniei al Budapesta, Marius Lazurca, pentru a protesta fata de declaratia premierului Tudose. Ambasadorul roman a incercat sa ii explice nuantele de limba, insa ministrul maghiar nu atinut cont de ele si a transmis ca asteapta explicatii si scuze de la guvernul Romaniei.

Guvernul de la Budapesta exploateaza la maxim exprimarea nepotrivita a lui Mihai Tudose pentru a afect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro