Astazi, numai de bine

Patru ani n-ar fi o cifra exceptionala, daca n-am sti ca pentru precedentul castig de patru ani (de la 67,3 ani, valoarea inregistrata in 1968-1970) a fost nevoie de aproape 35 de ani. Pentru ca acest text imi pare excesiv de optimist, il voi pondera cu informatiile aflate de la Eurostat: mortalitatea infantila este, in Romania, cea mai mare din Uniunea Europeana si tot in Romania se inregistreaza cea mai scazuta speranta de viata la nastere.

acum 96 luni (26 Apr 2016)

despre trenul care parcurge azi distanta dintre Bucuresti si Giurgiu in doua ore, iar la inaugurarea caii ferate (prima din Romania), in 1869, calatoria dura 100 de minute; despre tot mai frecventele manifestari de intoleranta si xenofobie din spatiul public; despre demnitari-plagiatori, academii-fantoma si titlul de Doctor Honoris Causa livrat la domiciliu; despre acei candidati la Primarie care sfideaza alegatorii inca inainte de a-si depune candidatura, prezentand liste cu zeci de mii de semnaturi pe care pretind ca le-au strans in doua zile; Mortalitatea infantila, adica numarul copiilor morti inainte de a implini un an raportat la cel al nasterilor, este un indicator care sintetizeaza mai multi factori legati de sistemul medical: calitatea ingrijirii femeilor insarcinate, a serviciilor din maternitati, a asistentei pediatrice.

Mortalitatea infantila a scazut in zece ani, intre 2004 si 2014, de la 16,8 la 8,4 (la 1.000 de nasteri). Cu alte cuvinte, s-a redus la jumatate, ceea ce este spectaculos, daca ne raportam la evolutiile din anii anteriori, care indicau o scadere mult mai lenta (in anii ’80 s-au inregistrat si cresteri ale indicatorului).

Stiu, o sa-mi amintiti reportajele din maternitatile care stau sa se darame, despre bebelusii arsi la Maternitatea Giulesti in august 2010, despre numeroasele cazuri suspecte de malpraxis reclamate de parinti, despre conditiile inca neclare in care la inceputul acestui an s-au imbolnavit si au murit copiii din Arges, proportia crescanda a copiilor care raman nevaccinati. Ele ne arata ca, in medie, nou-nascutii de azi sunt semnificativ mai sanatosi decat cei de acum zece ani.

Un alt indicator demografic important este speranta de viata la nastere. El ne spune cat ar trai, in medie, membrii unei generatii care s-ar naste acum si ar fi supusi riscurilor actuale de deces caracteristice fiecarei varste. Statistic, oamenii traiesc mai mult daca au parte de o ingrijire medicala mai buna si, in gener... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro