Astazi este ultima zi pentru negocierea salariilor romanilor

Astazi este ultima zi pentru negocierea salariilor romanilor

Toti angajatorii din Romania sunt obligati sa negocieze cu angajatii pana astazi, 20 decembrie, nivelul salariului brut pe 2018, care ar trebui sa cuprinda si acelasi salariu net din 2017, dar si cuantumul contributiilor sociale transferat de la angajator la angajat. Cum vor fi compesate veniturile romanilor Cele mai multe companii (66%) care au participat la un sondaj realizat de Consiliul pentru Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au spus ca, pentru trecerea contributiilor la salariat, au in vedere cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat.

acum 57 luni (20 Dec 2017)

Toti angajatorii din Romania sunt obligati sa negocieze cu angajatii pana astazi, 20 decembrie, nivelul salariului brut pe 2018, care ar trebui sa cuprinda si acelasi salariu net din 2017, dar si cuantumul contributiilor sociale transferat de la angajator la angajat.

Initierea negocierilor colective a fost stabilita obligatorie pentru angajatori in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017, desi patronatele au aratat ca termenul de o luna pentru finalizarea negocierilor este insuficient si poate duce la grave conflicte de munca. Practic, Guvernul a lasat angajatilor doar posibilitatea de a-si convinge patronii sa le creasca veniturile, neavand parghiile legale de a-i constrange sa le si majoreze.

Conform Fiscului, in Romania exista acum in jur de 580.000 de angajatori, iar conform Inspectiei Muncii, exista in jur de 5,5 milioane de salariati. Cum vor fi compesate veniturile romanilor

Cele mai multe companii (66%) care au participat la un sondaj realizat de Consiliul pentru Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au spus ca, pentru trecerea contributiilor la salariat, au in vedere cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat. De exemplu, Automobile Dacia a finalizat negocierile cu angajatii si a decis majorarea salariilor brute cu 20% astfel incat salariul net sa ramana la nivelul actual. Motivul pentru care unele companii aleg sa amane majorarea brutului este prudenta, deoarece legea ar putea suferi modificari care ar putea insemna chiar intoarcerea la situatia de dinainte.

Multe companii nici nu au initiat negocierile colective

Doar 28% din companiile intervievate in cadrul sondajului sus mentionat au incheiat pana luni negocierile colective pentru transferul contributiilor, in timp ce aproape 60% nici macar nu le-au initiat, desi risca amenzi uriase.

Astfel, i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro