Asociatiile civice de la Bucuresti si Chisinau cer eliminarea pasapoartelor pentru cetatenii Romaniei care calatoresc in Republica Moldova

Miting, duminica, in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti Dupa cum se stie, statutul de tara asociata a Uniunii Europene, dobandit de Republica Moldova, a simplificat modul in care cetatenii sai pot calatori in spatiul comunitar. Aceasta initiativa va fi accentuata, duminica, 15 martie, de la ora 14.00, printr-un miting organizat de Actiunea 2012 in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti, la care si-au anuntat deja participarea romani de pe ambele maluri ale Prutului.

acum 105 luni (10 Mar 2015)

Cetatenii romani care calatoresc in Republica Moldova au nevoie de pasaport. Aceasta situatie ar trebui sa inceteze, in opinia asociatiilor civice de pe cele doua maluri ale Prutului. Si asta cu atat mai mult cu cat cel de-al doilea stat romanesc este, de mai bine de un an incoace, asociat al Uniunii Europene. Pentru acest scop, Platforma Unionista "Actiunea 2012" a inaintat, azi, doua adrese oficiale, catre ministerele de Externe de la Bucuresti si Chisinau, solicitandu-le reglementarea acestei probleme, din punct de vedere juridic. "O situatie nefireasca"

"Consideram ca este o situatie nefireasca aceea in care state asociate Uniunii Europene, precum Serbia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Albania si Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cartii de identitate tuturor cetatenilor europeni, inclusiv cetatenilor romani, in timp ce autoritatile Republicii Moldova solicita in continuare prezentarea pasaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat. Desi suntem legati prin trecutul comun, limba si civilizatie, este mai dificil pentru un cetatean roman sa se deplaseze in patria sora, Republica Moldova, decat in alte tari", spune avocat doctor Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Unioniste Actiunea 2012.

Miting, duminica, in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti

Dupa cum se stie, statutul de tara asociata a Uniunii Europene, dobandit de Republica Moldova, a simplificat modul in care cetatenii sai pot calatori in spatiul comunitar. Ei nu mai au azi nevoie de viza ori de invitatie, ci doar de pasaport biometric. Pe de alta parte, cetatenii Romaniei, stat membru al UE, au nevoie de pasaport pentru a calatori pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta initiativa va fi accentuata, duminica, 15 martie, de la ora 14.00, printr-un miting organizat de Actiunea 2012 in fata Ministerului de Externe de la Bucuresti, la care si-au anuntat deja participarea romani de pe ambele maluri ale Pr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro