ASF mimeaza transparenta: Formulele pentru pretul RCA, tinute la secret

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca a angajat o companie de audit sa verifice modalitatea in care firmele de asigurare calculeaza tarifele pentru asigurarea de raspundere civila auto. Autoritatea pentru Supraveghere Financiara o duce bine Autoritatea de Supraveghere Financiara a realizat anul trecut venituri in valoare de 157,3 milioane lei, mai mici cu 5,2% ca urmare a diminuarii mai multor tipuri de contributii ale entitatilor supravegheate (comisioane, tarife si taxe pentru piata de capital, cota pentru RCA, cota din contributiile fondurilor de pensii private), si a inchis anul cu un excedent de 36,5 milioane lei, potrivit Raportului anual pe 2015 al institutiei. Sursa principala a incasarilor in cadrul acestui sector, in perioada de analiza, o reprezinta contributiile platite de catre societatile de asigurare si brokerii de asigurari, respectiv taxa de functionare 0,3% si cota de 1% din primele RCA, in cuantum total de 62,21 milioane de lei.

acum 77 luni (3 Jul 2016)

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca a angajat o companie de audit sa verifice modalitatea in care firmele de asigurare calculeaza tarifele pentru asigurarea de raspundere civila auto.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara in urma cu cateva luni ca piata asigurarilor s-a asezat si ca preturile la RCA nu vor mai creste. De atunci si pana acum, arata calculatoarele de specialitate, tarifele au mai ur cat cu 10%, iar ASF refuza sa faca publice rezultatele cercetarii care ar trebui sa arate felul in care asiguratorii ramasi pe piata calculeaza tarifele. Dupa ingroparea Astra Asigurari, cel mai mare jucator din domeniu, piata RCA s-a transformat intr-un semimonopol condus in principal de cele doua firme austriece detinute in Romania de Vienna Insurance Group.

In aceste conditii, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) solicita Autoritatii de Supraveghere Financiara sa faca public raportul "milliman" de audit care arata ca asiguratorii au majorat in mod nejustificat preturile politelor RCA. Raportul de audit a avut ca scop modul de determinare a tarifului pe segmentul RCA la persoane fizice si juridice, raport care a fost platit din banii tuturor posesorilor de autoturisme, iar ASF il tine ascuns. La unele societati s-a constatat in raport ca rata medie combinata este de 50-60% - deci in niciun caz de 300%, deci nu merg in pierdere, cum sustin ei.

De asemenea, confederatia atrage atentia asupra faptului ca firmele de asigurari, in loc sa bage bani in capitalul social, conform Solvency II, au marit toate politele de asigurari la transportatori, la persoane juridice, nejustificat, pentru a-si mari capitalul social, deoarece nu au vrut sa vina cu infuzie de capital din banii lor. Noul proiect de lege se afla la Parlament, dar stimatii nostri alesi acum se pregatesc de vacanta, pana acum au fost in campanie electorala si nu-i mai intereseaza problemele ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro