Asemanari si deosebiri ale comunismului in Romania si Basarabia

Asemanari si deosebiri ale comunismului in Romania si Basarabia

Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Istorici din Republica Moldova, a realizat o sinteza, o comparatie a experientei comuniste din ambele tari, evidentiind acele locuri comune care explica chipul societatilor de astazi, fie ca vorbim de partide, politicieni sau simpli cetateni. Musteata a mentionat ca in ultimii ani se ocupa de partea romaneasca de la Europa Libera, in arhiva de la Hoover de la Universitatea Standford din California, unde se afla toata arhiva acestui post de radio stramutat de la Munchen. "Emisiunile lui erau ironice in mare parte, el ii batea cu informatia care venea din tara si arata cat de mincinoasa este puterea comunista de la Chisinau, cat de mari sunt problemele oamenilor de aici. Pe parcursul evenimentului, cineva i-a scos ochii lui Stalin de pe portretul de la Casa de Cultura si acesta a primit trei ani de inchisoare. Republica Moldova, politica de la zero Republica Moldova nu are traditia politica, de miscari politice si partide politice, cum o are Romania inainte de perioada comunista care a starpit aceasta traditie. In opinia sa, moda de a face partide reformatoare, care de data aceasta s-a transferat din Romania in Republica Moldova, dezamageste si mai mult electoratul si ingroapa speranta unei alternative politice de viitor, nu de ocazie.

acum 63 luni (29 Dec 2014)

Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Istorici din Republica Moldova, a realizat o sinteza, o comparatie a experientei comuniste din ambele tari, evidentiind acele locuri comune care explica chipul societatilor de astazi, fie ca vorbim de partide, politicieni sau simpli cetateni. "Societatea romaneasca a avut o altfel de opozitie fata de regimul comunist. Daca din start ea s-a aratat mai dura, ea repede a fost starpita si aici putem face comparatie cu situatia din Republica Sovietica Moldoveneasca, unde dupa Al Doilea Razboi Mondial a existat o opozitie, au existat formatiuni paramilitare care incercau sa riposteze bolsevicilor", a explicat el. In Romania a fost un transplant, un model de regim comunist bolsevic din Uniunea Sovietica, cu toate particularitatile lui", a declarat Musteata.

Istoricul subliniaza ca au fost lichidati chiar si fostii lideri comunisti romani, precum Stefan Foris, Lucretiu Patrascanu etc., deoarece Stalin si anturajul acestuia nu au avut incredere in ei. Acest transplant a fost facut cu scopul de a aduce oameni de incredere. In RSSM a fost un transplant de la Moscova unde s-au adus lideri bolsevici din alta parte decat cei locali. Aici avem prima similitudine, prin aceasta forma de leadership politic prin transplant, bazata pe fidelitatea politica de la centru, de la Kremlin", a precizat Musteata. Regimul Gheorghe Gheorghiu Dej, care a fost cel mai ascultator Moscovei, a favorizat Romania deoarece romanii au profitat de aceasta relatie de incredere fata de URSS. Istoricul a amintit ca in Ungaria, trupele armate au ramas pana la caderea sistemului la fel ca in Germania, Cehia sau Slovacia, ceea ce demonstreaza ca Romania a fost un caz unic din acest punct de vedere. "Opozitia a fost construita din afara, din exil si a fost o miscare vizibila, chiar daca exilul romanesc este fragmentat si nu este o miscare unitara", a apreciat istoricul.

Musteata a mentionat ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro