Asculta imnul national "Desteapta-te, romane!" in versiunea lui Harry Tavitian
Muzicianul de jazz a plecat de la originea cantecului lui Anton Pann, devenit imnul Revolutiei de la 1848. Mugur Grosu, publicist constantean si prieten apropiat, a postat cantecul pe Youtube, folosind un colaj din fotografiile Manuelei, sotia lui Harry, facute la protestele de la Pungesti-Vaslui. Alexandru Popescu - activistul care a mers pe jos pana la Bruxelles Sursa foto Facebook Va mai recomandam Protest al diasporei la Parlamentul European.
Pianistul Harry Tavitian a creat propria versiune a imnului national "Desteapta-te, romane!". Muzicianul de jazz a plecat de la originea cantecului lui Anton Pann, devenit imnul Revolutiei de la 1848. Stransi in casa de la Brasov a lui Andrei Muresanu, care compusese poezia "Un rasunet", patriotii au ales melodia lui Anton Pann ca fiind cea mai potrivita telului lor.
Tavitian, constantean de origine armeana, marturiseste ca a incercat sa cuprinda tot parcursul cantecului-simbol pentru romani. "Prima versiune la am facut-o in ianuarie 1990, cu gandul la eroii care ne-au adus libertatea in decembrie 1989. Ce a facut Sandu asta-iarna (greva foamei timp de 22 de zile sub cerul liber la minus 16 grade) si acum, sunt gesturi de iubire jertfelnica care m-au inspirat pentru acesta noua versiune a Imnului Romaniei", spune Harry Tavitian.
Harry Tavitian (stanga) si Alexandru Popescu (dreapta) la protestele din Piata Universitatii, in februarie 2014 Foto Manuela Tavitian
Versiunea din 2014 a fost inregistrata acum cateva zile.
Mugur Grosu, publicist constantean si prieten apropiat, a postat cantecul pe Youtube, folosind un colaj din fotografiile Manuelei, sotia lui Harry, facute la protestele de la Pungesti-Vaslui.
"Am urmat metamorfoza piesei lui Anton Pann, de la romanta la avant revolutionar.
Pianistul a dedicat imnul sau activistului Alexandru Popescu, noul Badea Cartan al Romaniei, care a parcurs 3.000 kilometri pe jos, din Ploiesti pana la Bruxelles. El a ajuns la Bruxelles in ziua de 25 noiembrie. Am rupt trei perechi de incaltari, am schimbat corturile, dar rucsacul este acelasi, facut la o fabrica din Odorheiu Secuiesc, tovarasul meu de nadejde care imi tine cald la spate. Obiectivul e atins, altceva nu mai conteaza", a declarat Alexandru Popescu, la sosirea in Bruxelles.
De Ziua Nationala, el s-a aflat in m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro