Asasinarea lui Nicolae Iorga: marele istoric roman a fost impuscat de noua ori

Asasinarea lui Nicolae Iorga: marele istoric roman a fost impuscat de noua ori

Nicolae Iorga, nascut la data de 5 iunie 1871, la Botosani, a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician. Asasinarea lui Iorga a avut loc in aceeasi noapte in care a fost omorat si taranistul Virgil Madgearu, care de asemenea a fost rapit si ucis de catre legionari. A vorbit cu accente mistice de razbunarea Capitanului, de ticalosia lui Iorga si Madgearu, de porunca lasata de Capitan sa-l razbunam.

acum 45 luni (17 Jan 2017)

Nicolae Iorga, nascut la data de 5 iunie 1871, la Botosani, a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician. Iorga a fost unul dintre cei mai importanti oameni de cultura pe care i-a avut Romania, George Calinescu spunand despre el ca a jucat "rolul lui Voltaire" la inceputul secolului al XX-lea. Nicolae Iorga a obtinut doctoratul in anul 1893, la nici 23 de ani, dupa ce si-a continuat studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig. Un comandou legionar a pus la cale asasinarea lui Nicolae Iorga, el fiind omorat la data de 27 noiembrie 1940, la marginea unei paduri din Strejnicu, in judetul Prahova.

In dupa-amiaza zilei respective un grup de legionari format din Ion Tucan, Stefan Cojocaru, Traian Boeru, Stefan Iacobete si Tudor Dacu l-au ridicat pe Iorga din casa sa din Sinaia si l-au dus langa Sterjnicu, unde l-a asasinat. El a fost impuscat nu mai putin de noua ori cu pistoale de 7,65 si 6,35 milimetri. Asasinarea lui Iorga a avut loc in aceeasi noapte in care a fost omorat si taranistul Virgil Madgearu, care de asemenea a fost rapit si ucis de catre legionari.

Membrii Garzii de Fier il considerau pe Iorga responsabil de moartea lui Corneliu Zelea Codreanu. Fiind consilier regal, in urma unui schimb de replici, el i-a intentat proces liderului legionar, care a fost condamnat la zece ani de munca fortata pentru ultraj adus unui demnitar in exercitiu functiunii. "Capitanul" a fost omorat de catre jandarmi in noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, impreuna cu alti 13 legionari, in padurea Tancabesti, in timp ce erau transportati spre inchisoarea Jilava.

"Dimineata, la orele 07.15, s-a gasit cadavrul profesorului Nicolae Iorga, pe mosia domnului Radovici din marginea de est a comunei Strejnic, judetul Prahova. Maiorul Bratu Aurel, la ordinul subsemnatului, s-a transport... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro