Artistul care a dus folclorul romanesc la Balul Operei din Viena. Romanul care a plecat in lume cu 100 de marci

Artistul care a dus folclorul romanesc la Balul Operei din Viena. Romanul care a plecat in lume cu 100 de marci

Absolvent al Liceului de muzica si al Conservatorului din Cluj Napoca, Liviu Burz (42 ani), originar din Campeni - Alba, a fost nevoit "sa se bata" cu 150 de concurenti pentru unul dintre cele 2 posturi de bass scoase la concurs de Opera din Viena. Cititi si: Aventura vietii pentru un IT-ist roman: Africa traversata pe bicicleta de la nord la sud, pe o distanta de 11.000 de kilometri "Doamna Adi", invatatoarea din Apuseni care preda, de 18 ani, simultan la patru clase: "Nu mi-am cautat implinirea in a avea rezultate deosebite si laude" Ziarul britanic The Times a scris in 1785 despre Horea, conducatorul Rascoalei taranesti: "Un desperado indraznet" Pestera Dambau, grota din Apuseni unde se gaseste "laptele de munte" Povestea constructorului din Sebes pasionat de bucatarie: "Dupa 10 ore pe santier, schimb salopeta cu sortul" Cum sa faci o excursie deosebita cu un buget minim.

acum 46 luni (27 Mar 2017)

Absolvent al Liceului de muzica si al Conservatorului din Cluj Napoca, Liviu Burz (42 ani), originar din Campeni - Alba, a fost nevoit "sa se bata" cu 150 de concurenti pentru unul dintre cele 2 posturi de bass scoase la concurs de Opera din Viena. Acesta a impresionat cu vocea lui profunda exigenta comisie de examinare, care a decis sa-i ofere acest loc ravnit de artistii de opera din intreaga lume. Desi cel mai ieftin bilet costa 50 de euro, iar cel mai scump depaseste 300, nu exista seara fara sala plina cu 2.000 de oameni si cu spectatori in picioare. Atunci, Liviu Burz a sustinut, in premiera, impreuna cu un alt bass roman al Operei, Ion Tibrea, un recital de folclor romanesc la cel mai prestigios eveniment al institutiei - "Balul Operei" din Viena. Insa rolurile interpretate de el, in calitate de angajat permanent al institutiei, sunt diverse - Contele Vaudemont in opera "Vecerniile siciliene" de G. De atunci incoace canta la Opera din Viena, are concerte si turnee peste tot in lume. Pe prestigioasa scena Liviu Burz canta cu vocea insa, dupa cum declara, vioara si folclorul studiate de asemenea, raman pasiunea lui eterna.

Desi traieste departe de orasul natal, Liviu Burz a ramas pasionat de folclorul romanesc, implicandu-se intr-un proiect muzical de folclor autentic, ce reuneste artisti romani care locuiesc in trei tari diferite. In apartamentul lui din Viena, Liviu are un "colt" romanesc cu tricolorul pe perete, cu fluiere si viori, ce-i aduc aminte de casa. Participa periodic la evenimente organizate de comunitatea romaneasca din Austria, de Ambasada Romaniei sau ICR Viena. A fost lector uni-versitar la Cluj-Napoca si a desfasurat o bogata activitate solistica, remarcandu-se, in primul rand, pe podiumul de concert. In tara a cantat cu toate filarmonicile si cu Orchestra Radio si este laureat al mai multor concursuri de inter-pretare. Cititi si: Aventura vietii pentru un IT-ist roman: Africa traversata pe bicicleta de la nord la sud, pe o distanta de 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro