Artefacte misterioase din Epoca de Piatra: idolii cu infatisari stranii care arata bogatia popoarelor disparute

Artefacte misterioase din Epoca de Piatra: idolii cu infatisari stranii care arata bogatia popoarelor disparute

Placutele de la Tartaria, "Ganditorul" de la Hamangia si Hora de la Frumusica se afla printre numeroasele artefacte pretioase, vechi din Epoca de Piatra, desoperite pe teritoriul Romaniei. Este vorba de cele trei tablite de lut scoase la iveala in 1961 in situl de la Tartaria (judetul Alba), artefacte care dateaza de peste 5.000 de ani si au fost considerate cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din Europa. Masca de la Christian In anul 2012, in timpul sapaturilor arheologice din zona localitatii sibiene Christian, aflata pe pe traseul Autostrazii Orastie - Sibiu, specialistii Muzeului National Brukenthal au descoperit un artefact de lut bizar, sub forma unei masti, vechi de aproximativ 8000 de ani. Hora de la Frumusica Hora de la Frumusica este cel mai pretios artefact al Muzeului din Piatra Neamt, avand o vechime de circa 6.000 de ani.

acum 61 luni (26 Feb 2018)

Placutele de la Tartaria, "Ganditorul" de la Hamangia si Hora de la Frumusica se afla printre numeroasele artefacte pretioase, vechi din Epoca de Piatra, desoperite pe teritoriul Romaniei. Artefectul din marmura are o vechime de circa opt milenii si a fost descoperit la mijlocul anilor 1950, intr-o necropola, din apropiere de Cernavoda. In situl, alaturi de aceasta, a fost descoperita o a alta figurina, care infatisa o silueta feminina, nud, intr-o atitudine degajata, cu un picior flexat si unul intins.

Placutele de lut -Tartaria

Pe Valea Muresului, la limita judetelor Hunedoara si Alba, au fost descoperite, potrivit unor arheologi, primele dovezi ale folosirii scrierii in Europa. Este vorba de cele trei tablite de lut scoase la iveala in 1961 in situl de la Tartaria (judetul Alba), artefacte care dateaza de peste 5.000 de ani si au fost considerate cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din Europa. Tablitele de la Tartaria reprezentau o forma rudimentara de scriere, potrivit arheologului Nicolae Vlassa, cel care a condus cercetarile de la Tartaria. Nicolae Vlassa a luat in considerare ipoteza conform careia tablitele de la Tartaria ar fi vestigii ale unei scrieri stravechi legate de scrierea sumeriana.

Perechea de indragostiti - Gumelnita

Cultura Gumelnita s-a dezvoltat in a doua jumatate a mileniului al - V-lea a. Potrivit unor arheologi, a fost cea mai avansata civilizatie din Europa la acea vreme, purtatorii acestei culturii fiind intr-un stadiu de dezvoltare sociala si economica, similara celor din civilizatiile contemporane din Egipt si Mesopotamia, considerate leagane de civilizatie ale omenirii. Nenumaratele artefacte descoperite in secolul XX in siturile arheologice de la Magura Gumelnita arata bogatia acestei culturi. Printre ele se numara "Perechea primordiala", numita si Perechea de indragostiti, o statueta de lut care reprezinta doua personaje unite, descoperita in anul 1960, in timpul sapatu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro