Arta desavarsita in lemn. Bisericuta boierului Gorovei din Braiesti, o bijuterie unicat a patrimoniului national

Arta desavarsita in lemn. Bisericuta boierului Gorovei din Braiesti, o bijuterie unicat a patrimoniului national

La 19 de kilometri de Botosani se afla satul Braiesti, un vechi sat moldovenesc cu radacini razesesti care se pierd in negura timpului. Cu siguranta boierul Gorovei s-a simtit apropiat de acesta zona, de a construit si a ctitorit personal acesta opera de arta, dar a adus influente si poate mesteri din alte parti ale tarii. "A fermecat generatii intregi" Desi este de o frumusete si de o maiestrie aparte, biserica de lemn de la Braiesti este practic necunscuta turistilor.

acum 75 luni (5 Sep 2014)

La 19 de kilometri de Botosani se afla satul Braiesti, un vechi sat moldovenesc cu radacini razesesti care se pierd in negura timpului. Putin cunoscuta, aceasta comunitatea "ascunde" printre casele de la marginea drumului, o veritabila opera de arta din lemn.

Este vorba de bisericuta de lemn a satului. O constructie parca miniaturala, din barne de lemn, sculptata cu maiestrie si atentie si acoperita ca in Maramures sau Bucovina cu dranita. Inegrita de vreme, biserica sta in picioare in mijlocul satului de peste 250 de ani.

A fost ridicata in anul 1745 de boierul Miron Gorovei, cel care stapanea toate mosiile din apropiere de Varful Campului pana la Dorohoi. De boierul Miron Gorovei, mai aduc aminte doar insemnele heraldice incrustate in stalpii bisericii si simbolul acestuia, laleaua. O bijuterie arhitectonica unicat Specialistii in etnogafie si patrimoniu spun ca biserica de la Braiesti este un monument unicat in tara. Atat prin dimensiunile sale, prin frumusetea incrustatiilor, simetrie dar si imbinarea de stiluri arhitectonice taranesti din Romania. "Este un monument istoric de categoria A, extrem de important. Imbina si elemente din zona Bucovinei si a Maramuresului dar si a stilului taranesc de aici din Moldova. Cu siguranta boierul Gorovei s-a simtit apropiat de acesta zona, de a construit si a ctitorit personal acesta opera de arta, dar a adus influente si poate mesteri din alte parti ale tarii. Este o adevarata opera de arta in lemn", spune Danut Hutu, directorul directiei Judetene de Protejare a Patrimoniului. In studiul "Biserici de lemn din Moldova" din anul 1972, cercetatorii Ioana Cristache Panait si Titu Elian remarcau portalul de la intrara in biserica, unicat in tara. Pe acesta se afla incrustate in lemn 16 rozete si numeroase modele cu grija lucrate de mesterii de acum 250 de ani. Rozetele simboluri solare aduc aminte si de traditia dacica a acestor locuri si de primele imbinari ale elementelor pagane cu cele crestine. Biserica preferata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro