Arsenie Papacioc si Securitatea: patimile celui mai iubit duhovnic al Dobrogei
Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici ai Romaniei, a murit pe 19 iulie 2011, la Manastirea "Sf Maria" din Techirghiol, unde a slujit timp de 40 de ani. Informatorul care era introdus in manastire trebuia sa aiba "imbracamintea foarte modesta, alimente pentru cateva zile (slanina, paine de oras, 1 litru rachiu sau doua), bani - suma de 2-300 lei la aprecierea noastra, acte de identitate-buletin de la biroul populatiei si biletul de eliberare din penitenciar". Dupa mai bine de sase luni de la initierea mapei de verificare, la 27 septembrie 1956, Securitatea regiunii Suceava deschidea dosarul de urmarire informativa de grup nr.
Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici ai Romaniei, a murit pe 19 iulie 2011, la Manastirea "Sf Maria" din Techirghiol, unde a slujit timp de 40 de ani. Slujba a fost tinuta de parintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar alaturi i-a stat parintele Andrei, staretul Manastirii Dervent, care i-a fost invatacel marelui duhovnic.
Dar viata lui Arsenie Papacioc nu a fost doar rai, ci a cunoscut si iadul, fiind condamnat la ani grei de temnita de toate regimurile. Dosarul lui de la Securitate cuprinde 15 volume care insumeaza peste 3.500 de file. Informatiile din dosar au aparut in publicatia "Caietele CNSAS" si au fost semnate de catre Adrian Nicolae Petcu. Textul poarta numele de "Parintele Arsenie Papacioc in documentele Securitatii (1938-1958)". Slujba la mormantul lui Arsenie Papacioc FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Voluntar in tabara legionara
Anghel Papacioc s-a nascut la 15 august 1914, fiind al saptelea copil al familiei sale. A fost un elev foarte bun la scoala primara, iar ulterior a urmat Scoala de Arte si Meserii, sectia Sculptura, din cadrul Liceului industrial nr. Acesta construise o fabrica de munitie, unde se producea fulminatul de mercur, care era folosit la capsa de aprindere a proiectilelor. Potrivit marturiei sale, Papacioc a fost cel care a fabricat prima mostra de fulminat din Romania.
Cum ajunge la manastire
Viata a continuat cu suisuri si coborasuri: cand primar la Zarnesti, cand in lagarul de la Miercurea Ciuc. Nu a mai vrut sa auda de legionari si a decis in cele din urma sa intre in obstea monahala de la manastirea Frasinei, insa a fost refuzat. Era suspectat in continuare de "activitate subversiva", iar orice deplasare pe care o facea trebuia sa o raporteze la Politie. O noua ancheta se deschide in 1955 pe numele sau, dupa ce Directia Regionala de Securitate Suceava semnala ca ieromonahul Arsen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro