Arsenie Boca si prima minune de pe Muntele Athos. "Personajul misterios" care i s-a aratat si i-a citit gandurile

Arsenie Boca si prima minune de pe Muntele Athos.

Foloseam materialul existent chiar de acolo, bucati de roca destul de tare si pe care o fasonam cu dalta si cu barosul. Trebuia sa facem munca de ocnasi, spargeam si fasonam dalele de piatra apoi le trageam cum puteam de la vale la deal. Stiu ca esti fecior si ca nu te-ai atins de femei, dar esti mandru ca esti pictor si ca ai taiat cadavre la facultatea de medicina din Bucuresti, va trebui sa postesti, sa te rogi si sa tai 100 de bete din castan ca si canon de ispasire", relata Arsenie Boca. "Am simtit deodata ca se usureaza povara si bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de catre cineva sau de o masinarie cereasca. Poteca se lumina de o lumina albastruie ca de arc electric, lumina care venea de la faptura minunata ca de la un rug ce ardea pe munte deasupra noastra.

acum 76 luni (5 Jun 2015)

In primavara anului 1939, parintele Arsenie Boca, pe atunci un tanar diacon cu numele Zian, fusese trimis in calugarie pe Muntele Athos, de catre Mitropolitul Nicolae Balan. In cele trei luni petrecute in "gradina maicii Domnului", cum este numita monahia de pe muntele Athos, Arsenie Boca a muncit la construirea treptelor spre schiturile si pesterile calugarilor si s-a ocupat de copierea manuscriselor Filocaliei, care urmau sa fie publicate apoi in Romania.

Arsenie Boca a parasit muntele Athos cu regerete, potrivit propriilor relatari, iar unul dintre motivele care l-au facut sa se desparta cu greu de acel loc a fost intamplarea pe care urma sa o relateze intr-unul din manuscrisele sale.

"Lucram de cateva zile sa reconstruim treptele care coboara dinspre schitul Prodromul la pestera Sfantului Athanasie. Foloseam materialul existent chiar de acolo, bucati de roca destul de tare si pe care o fasonam cu dalta si cu barosul. Lucram cu Porfirie si Dometie de la chilia Sfantul Ipatie (...). Trebuia sa facem munca de ocnasi, spargeam si fasonam dalele de piatra apoi le trageam cum puteam de la vale la deal. Mai foloseam bate rotunde din lemn de castan si niste capete de funii, foste parame ale corabiilor din cea trecuta vreme, ce miroseau a mare, a alge si a peste. Mi-era o sete si o foame, gura mi-era naclaita si amara, soarele ne batea, dar nu ne prea incalzea in timpul ce greu se desprimavara, de inceput de aprilie. Ma gandeam la sfintii de pe Muntele Sinai care si ei au carari in trepte pe drumul spre piscul muntelui unde Moise a primit tablele legii - Tora. Aparitia miraculoasa

Trezit din reverie de unul dintre calugari, tanarul diacon le povesteste insotitorilor sai despre mama lui, care voise sa il insoare si cu care nu mai pastrase legatura de un an. Dar ca sa intru la Cotroceni la scoala de aviatie imi trebuiau bani multi si mama nu avea de unde sa-mi dea nici daca-si vindea casa. Si cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro