Arsenie Boca si dramele copilariei sale: parintii au divortat, a ramas orfan de tata, si-a vandut casa pentru scoala. A vrut sa fie aviator, dar era prea sarac

Arsenie Boca si dramele copilariei sale: parintii au divortat, a ramas orfan de tata, si-a vandut casa pentru scoala. A vrut sa fie aviator, dar era prea sarac

De pe atunci mi se remarca o anumita inclinatie spre singuratate si spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. Casa de pe deal, vanduta de Zian Se spune ca locul natal al parintelui a fost o casuta de pe Dealul Bujoara, aflat la marginea satului Cazanesti, din comuna Vata de Sus. "La intrarea in cursul superior de liceu am ramas orfan de tata, care era cizmar de meserie si foarte bun pedagog cu fiul sau. Petru Boldor, un fost coleg de scoala, devenit si el preot, il caracteriza astfel pe elevul Zian: "Era exceptional de inzestrat, de-o vointa extraordinara, o memorie formidabila, o putere de munca si o tenacitate iesite din comun.

acum 64 luni (18 May 2015)

Parintele Arsenie Boca, devenit una dintre marile personalitati ale ortodoxiei, s-a nascut in satul hunedorean Vata de Sus. Pe numele sau Zian Valean, cel care avea sa devina calugar si preot a fost fiul unui cizmar si al unei tinere casnice, un copil cu o viata familiala nu tocmai implinita.

Arsenie Boca s-a nascut in 1910, in satul Vata de Sus, din Muntii Zarandului. La nastere a primit numele de Zian Valean. Parintii sai s-au casatorit in 1909, cand Iosif avea varsta de 28 de ani, iar Crestina 17 ani. In vremea in care tanara era insarcinata, sotul ei plecase in Statele Unite ale Americii pentru a munci, potrivit informatiilor oferite de Iovu Mihut, un localnic din Vata de Sus, autor al cartii "Copilaria lui Arsenie Boca". Mormantul ei se afla chiar in biserica din Vata de Sus, in partea dreapta, in spatele stranei cantaretilor. Dupa parerea localnicilor, actuala biserica a fost construita pe locul uneia mai vechi si mai mici, si astfel mormantul fetitei a fost inclus in biserica", informa Iovu Mihut, potrivit fundatiaarsenieboca.ro. De pe atunci mi se remarca o anumita inclinatie spre singuratate si spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci.

Casa de pe deal, vanduta de Zian

Se spune ca locul natal al parintelui a fost o casuta de pe Dealul Bujoara, aflat la marginea satului Cazanesti, din comuna Vata de Sus. De cativa ani, terenurile pe care s-a aflat vatra familiei Boca au fost achizitionate de mai multi preoti, cu scopul de a fi ridicat aici un asezamant religios. O casuta veche de lemn, inconjurata de o gradina de flori, se afla pe deal, in locul vetrei. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor si nici nu ma induram, intrucat era divortata de tata iar eu eram dat tatii prin sentinta de divort, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur ca ma va da la scoala", scria Arsenie Boca, potrivit declaratiei data Sigurantei statului, in 1945, aflata in arhivele CNSAS.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro