"Aroganta" extrema a unor bogatasi din Arad. Si-au construit o casa uriasa si au folosit tuica pentru fundatie

Era cea mai bogata familie din localitatea aradeana Zabrani si producea cantitati uriase de tuica. Una dintre camere FOTO Bogdan Iancu Despre povestea casei ridicate cu tuica, in loc de apa, Maria declara: "Avea multe cazane de tuica, stim si unde le tinea. Va mai recomnadam: FOTO Casa Memoriala Adam Muller Guttenbrunn a devenit punct de atractie pentru turisti Expozitii, degustari si bal, la "Ziua Recoltei" de la Zabrani

acum 42 luni (9 May 2016)

Era cea mai bogata familie din localitatea aradeana Zabrani si producea cantitati uriase de tuica. Pentru ca venea alta recolta si nu mai avea ce face cu tuica, membrii familiei au decis sa-si construiasca fundatia casei cu bautura alcoolica. Teoretic, mortarul este un amestec de nisip, apa si aliant.

Oamenii din comuna ne spun ca, fiind zona colinara improprie culturii cerealelor, s-au plantat pruni si vita de vie. Astfel, cu timpul, s-au obtinut recolte mari de tuica si vin. La un moment dat, pe raza comunei au existat 17 cazane de fiert tuica si au fost oameni care intr-adevar si-au construit casele cu banii (florini) obtinuti din tuica vanduta. Insa un localnic mai instarit pe nume Nicolae Hammes avea atata tuica, incat in momentul in care a inceput constructia casei la fatada a folosit tuica, in loc de apa.

Casa respectiva exista si astazi, in ea locuieste educatoarea Maria Mandosa impreuna cu sotul. Fatada ei din exterior este acum in reparatii, s-a mai modificat un pic si la interioare, insa in mare parte casa a ramas la fel cum a fost construita de familia Hammes. Casa a fost pe numele cred surorii lui Nicolae Hammes, dar aceasta a plecat in Germania cu nepotul si statul i-a luat-o. Baiatul ei cu nora si nepoata au ramas apoi in casa parinteasca, insa au fost nevoiti sa plateasca chirie statului. Eu eram vecina cu ei si au insistat foarte mult sa cumpar eu casa cand ei vor pleca, deoarece nu voiau sa o dea cuiva necunoscut. Am cumparat-o cu Legea 2012 si am dat pe ea 34 de milioane de lei vechi", spune Maria.

Casa are sapte camere, o bucatarie, doua bai, iar inainte avea 8 camere, insa Maria Mandosa spune ca dintr-una au mai facut o baie.

Una dintre camere FOTO Bogdan Iancu

Despre povestea casei ridicate cu tuica, in loc de apa, Maria declara: "Avea multe cazane de tuica, stim si unde le tinea. Cred ca a fost construita inainte de anul 1920 si e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro