Armonia rasiala a esuat in SUA: ultimele conflicte etnice din State. Ce urmeaza?

Armonia rasiala a esuat in SUA: ultimele conflicte etnice din State. Ce urmeaza?

Chittum porneste de la premisa, pe care am analizat-o si in alte articole de pe Adevarul, ca niciun stat multinational, niciun imperiu nu a reusit sa se bucure de stabilitate un timp prea indelungat, din cauza razmeritelor interne, pe motive etnice sau religioase; In timpul conflictului sangeros din Los Angeles, din 1992 (soldat cu circa 140 de morti), cand bande de afroamericani au disturs si incendiat o parte din cartierele orasului, celelalte etnii, cum ar fi coreenii, de exemplu, s-au mobilizat in militii etnice pentru a-si proteja vietile si bunurile. De frica atacurilor si a actiunilor de razbunare din partea comunitatii de afroamericani, in Florida au fost formate trupe de voluntari din randul neonazistilor (Miscarea National Socialista), care patrulau zona pentru a-i apara pe albi (vezi imaginea de la inceputul articolului) [4]. Pentru a-si proteja integritatea si vietile, comunitatile etnice sunt pur si simplu nevoite sa creeze organizatii combative de diversa factura si inarmate, care sa se mobilizeze in mod operativ in caz de situatii de criza. Rascoala comunitatilor afroamericane in oraselul Ferguson in vara anului 2014 si in Baltimore in primavara anului 2015, interventia dura a politiei, alaturi de mobilizarea garzii nationale, au readus pe agenda politica a SUA discutiile despre comportamentul si gradul de inarmare a organelor de forta. Ramane de vazut in ce masura strategiile de "pacificare sociala" cu ajutorul fortei politienesti vor fi eficiente, or, in urmatoarele decenii americanii vor trebui sa demonstreze daca ca sunt capabili sa tina unita o tara deosebit de eterogena si divizata identitar, mai ales daca se va accentua si decalajul economic dintre paturile sociale.

acum 89 luni (25 Jun 2015)

>

In ultimele luni, faptul ca armonia rasiala din Statele Unite a esuat (daca a existat cu adevarat vreodata), l-au inteles o buna parte dintre cei care urmaresc evolutiile sociale si rasiale din aceasta tara. Desi, ingrijorari cu privire la viitorul SUA au existat de multa vreme intr-un cerc restrans de experti (vezi si articolul "Ostilitatea rasiala din Statele Unite"). Mai curand, e rezultatul examinarii fenomenelor de ordin istoric, demografic, politic, economic si militar, care in mod inevitabil imping America spre un al doilea razboi civil. Daca e sa vorbim simplu si direct, America va exploda din cauza unor razboaie tribale inca in timpul vietii noastre si se va destrama in mai multe state-natiuni, pe criterii etnice". Nu ar trebui sa ne grabim sa luam in furci afirmatiile indraznete si apocaliptice ale lui Chittum, fiindca, oricat de exagerate ar parea cuiva prognozele privind destramarea SUA, nu sunt deloc lipsite de temeinicie si logica argumentele aduse de autor in sustinerea tezelor sale.

Chittum porneste de la premisa, pe care am analizat-o si in alte articole de pe Adevarul, ca niciun stat multinational, niciun imperiu nu a reusit sa se bucure de stabilitate un timp prea indelungat, din cauza razmeritelor interne, pe motive etnice sau religioase; iar SUA, la ziua de astazi, se aseamana tot mai mult cu un imperiu, deoarece este un stat multirasial si multietnic, in care foarte curand nu va mai exista o rasa dominanta. America se aseamana cu un imperiu si prin dimensiunile sale enorme, prin factura sa geografica eterogena si diversitatea rasiala, prin multitudinea de religii, grupuri lingvistice si culturale.

De aceea, ar trebui sa ne intrebam nu daca se va destrama SUA, ci cand si in ce circumstante se va produce acest lucru.

In argumentatia sa, Chittum face referire in primul rand la indicii demografici, care arata cat de rapid se schimba America. In 1960, albii constituiau aproximativ 89% din populatia SUA, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro