Armistitiul de la Focsani din anul 1917, "vantul de abandon si de tradare". Salvarea Romaniei a venit pe termen scurt, cu consecinte ireparabile

Armistitiul de la Focsani din anul 1917,

Cu toate ca in vara anului 1917 armata romana castigase marile victorii de la Marasti-Marasesti-Oituz, prabusirea frontului rus, a pus Romania intr-o situatie delicata, de a nu se mai putea apara in Moldova. In seara zilei de 19 noiembrie, la aflarea vestii asasinarii lui Duhonin si la anuntarea unei posibile sosiri a catorva bolsevici la Iasi, Scerbacev (general rus) i-a trimis lui Mackensen (general german) o cerere de armistitiu, iar fricosul de Bratianu a fost de acord foarte rapid, in ciuda deciziilor luate cu doua zile mai inainte intr-un consiliu prezidat de Rege si la care am asistat", isi exprima dezacordul generalul francez Berthelot in legatura cu incheierea armistitiului.

acum 49 luni (22 Apr 2015)

Cu toate ca in vara anului 1917 armata romana castigase marile victorii de la Marasti-Marasesti-Oituz, prabusirea frontului rus, a pus Romania intr-o situatie delicata, de a nu se mai putea apara in Moldova.

Acest lucru a facut ca tara noastra, ca aliat al Antantei, formata din Franta, Imperiul Britanic si cel Rus, sa ramana izolata si singura in fata Puterilor Centrale, reprezentata de Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria.

Practic, Romania se afla in imposibilitatea de a mai continua razboiul impotriva Puterilor Centrale, iar parafarea la 22 noiembrie la Brest-Litovsk a armistitiului de incetare a operatiunilor militare, care angaja intr-un mod nepermis statul roman, a determinat Guvernul Romaniei, refugiat la Iasi in urma ocuparii Bucurestiului de catre trupele germane, sa propuna aliatilor incheierea unui armistitiu care reprezenta practic salvarea tarii noastre.

FOTO: Negocierile si semnarea Armistitiului au avut loc in Casa Apostoleanu

Desi ministrii din tarile Antantei recunosteau situatia grava, francezii, reprezentati de generalul Henri Berthelot, a acuzat autoritatile romane de tradare. In seara zilei de 19 noiembrie, la aflarea vestii asasinarii lui Duhonin si la anuntarea unei posibile sosiri a catorva bolsevici la Iasi, Scerbacev (general rus) i-a trimis lui Mackensen (general german) o cerere de armistitiu, iar fricosul de Bratianu a fost de acord foarte rapid, in ciuda deciziilor luate cu doua zile mai inainte intr-un consiliu prezidat de Rege si la care am asistat", isi exprima dezacordul generalul francez Berthelot in legatura cu incheierea armistitiului.

Interesele romano-ruse urmau sa fie reprezentate de o delegatie comuna, alcatuita din 20 membri, grupati in doua sub-comisii: una rusa (16 membri), condusa de gen.

In ziua de 22 noiembrie 1917, delegatii romani si rusi s-au intalnit la Tecuc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro