Armata Romana: bani mai multi, mediu de securitate "in degradare"
Bugetul initial al MApN pe anul 2014, in valoare de 9,373 miliarde lei, a ajuns, dupa rectificari bugetare si suplimentari din Fondul de rezerva al Guvernului, pana la 9,917 miliarde de lei. Anul trecut, Fortele Terestre au beneficiat si ele de cresterea bugetului Apararii, astfel ca, in poligonul Cincu, dupa multi ani de pauza, s-au realizat trageri cu munitie reala, cu rachete de aviatie si cu rachete antitanc.
2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru Armata Romana, din 2008 si pana in prezent, a declarat marti ministrul Mircea Dusa, cu prilejul autoevaluarii Ministerului Apararii Nationale pe anul 2014.
Bugetul initial al MApN pe anul 2014, in valoare de 9,373 miliarde lei, a ajuns, dupa rectificari bugetare si suplimentari din Fondul de rezerva al Guvernului, pana la 9,917 miliarde de lei.
Acesti bani s-au cheltuit pentru "asigurarea in regim de urgenta a creditelor bugetare si de angajament necesare cresterii operationale a Armatei Romaniei, in contextul degradarii accelerate a mediului de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre", a precizat Mircea Dusa.
Aerodromul Fetesti va deveni compatibil cu avioanele F-16
Fortele Aeriene au finalizat dotarea cu avioane de transport Spartan, iar ultimul dintre ele, cel de-al saptelea, a fost chiar platit in avans. Programul de inzestrare cu avioane multirol F-16 a continuat in ritm accelerat, realizandu-se pregatirea primei serii de piloti care vor zbura pe F-16.
Anul trecut, Fortele Terestre au beneficiat si ele de cresterea bugetului Apararii, astfel ca, in poligonul Cincu, dupa multi ani de pauza, s-au realizat trageri cu munitie reala, cu rachete de aviatie si cu rachete antitanc.
La randul lui, premierul Victor Ponta, invitat la bilantul MApN, a explicat ca, desi 2014 a fost un an financiar bun, "e important ca 2015 si 2016 sa fie ani si mai buni". Bugetul MApN ar urma sa creasca treptat, pana la nivelul de 2 la suta din PIB in anul 2017.
Cel putin 2 la suta din PIB pentru Aparare, timp de zece ani
Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis, prezent la bilantul MApN, a subliniat ca marirea bugetului Apararii a fost unul dintre primele sale obiective politice.
Pe baza acestui plafon financiar cert, MApN trebuie sa aiba in vedere si o "regandire" a prioritatilor sale de inzestrare. "Avem nevoie de o legislatie clara, unitara si coerenta, de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro