Armata americana, "rapusa" de caile ferate din Romania. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanta in termenul programat

Armata americana,

Marti, 14 februarie, va sosi la Kogalniceanu, pe calea ferata, transportul cu militari si echipament de la Brigada a treia de Blindate, cu 500 efective militare, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de lupta Bradley si mortiere. Acestia vor efectua exercitii de tragere intrunite cu munitie de lupta la nivel de pluton si companie in Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan si vor participa la exercitiile multinationale planificate sa aiba loc in cursul acestui an, alaturi de militari din subunitati de tancuri si infanterie mecanizata din Fortele Terestre Romane apartinand Batalionului 284 Tancuri "Cuza Voda" si Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei".

acum 70 luni (12 Feb 2017)

Marti, 14 februarie, va sosi la Kogalniceanu, pe calea ferata, transportul cu militari si echipament de la Brigada a treia de Blindate, cu 500 efective militare, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de lupta Bradley si mortiere.

"Activitatile de descarcare a echipamentului militarilor americani, programate initial a avea loc luni, 13 februarie, incepand cu ora 8.00, in baza aeriana din Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, pot suferi intarzieri, ca urmare a conditiilor de trafic si a starii vremii.

MApN a revenit apoi cu precizarea ca Activitatile de descarcare a echipamentului militarilor americani, programate initial a avea loc luni, 13 februarie, incepand cu ora 8.00, in baza aeriana din Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, au fost reprogramate pentru marti, 14 februarie, incepand cu ora 7.00. SUA a organizat stagii de pregatire si antrenamente multinationale cu aliatii si partenerii din Europa de Est. "Aceste evenimente de pregatire imbunatatesc interoperabilitatea, cooperarea si increderea armatelor aliate, contribuind la stabilitatea regionala, ca o dovada a angajamentului SUA fata de NATO, in aer, pe sol si pe apa", spun autoritatile SUA.

Din iunie 2014, Baza de la Mihail Kogalniceanu a fost reactivata ca obiectiv strategic pentru armata SUA, care a transformat-o in centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan.

Timpul operatiunilor a scazut spectaculos - transferul se face in 36 ore la Kogalniceanu fata de cele 48 ore de la Manas. Costul operatiunilor este, de asemenea, redus substantial: de la 80 milioane dolari/an la Manas la doar 18 milioane dolari/an la Mihail Kogalniceanu.

Ministerul Apararii Nationale a precizat ca militari din Fortele terestre ale SUA dislocate in Europa au plecat luni, 6 februarie, impreuna cu tehnica militara din dotare, din Polonia catre Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro