Aristide Ionescu, detinut politic trecut prin Experimentul Pitesti: avea 42 de kilograme la eliberare
Dupa ce a evadat, a fost prins de Securitate dupa trei ani Prima actiune notabila a lui Aristide Ionescu impotriva regimului comunist s-a consumat in 1946, dupa cum isi amintea intr-o discutie pe care am avut-o la Pitesti in mai 2009: "Gandind ca putem scapa de sovietici m-am angajat in propaganda pentru PNT la alegerile din 19 noiembrie 1946. "Intr-o zi am fost batut cu picioarele si biciuit de 10 gardieni timp de cateva ore fara pauza" La sfarsitul lui 1949, impreuna cu alti detinuti, a fost incarcat intr-un vagoan camuflat si adus la Pitesti, unde a stat mai multe saptamani, trecand prin torturile Experimentului Pitesti, dupa care a fost mutat la Gherla. Si, desi a scapat de ororile din trei temute inchisori comuniste, Aristide Ionescu s-a stins din viata pe 25 ianuarie 2013, la varsta de 91 de ani, la scurt timp dupa ce cazuse pe gheata si isi fracturase piciorul.
Nascut la 7 decembrie 1921 in comuna Stefanesti, de langa localitatea Dragasani, Aristide Ionescu a fost al saselea copil dintre cei opt ai familiei. Trebuie remarcat ca dintre cei sase baieti ai familiei Ionescu cinci au trecut prin regimul de teroare al inchisorilor comuniste. Printre acestia s-a numarat si Aristide Ionescu, care a fost inchis in total timp de patru ani si patru luni la la Craiova, Pitesti si Gherla.
Intre 1938-1942, Aristide Ionescu a urmat cursurile Facultatii de Agronomie din Bucuresti, iar in 1944 a cunoscut-o pe Lucia, viitoarea sotie, cu care s-a casatorit in 1946, mirii purtand costum popular.
Dupa ce a evadat, a fost prins de Securitate dupa trei ani
Prima actiune notabila a lui Aristide Ionescu impotriva regimului comunist s-a consumat in 1946, dupa cum isi amintea intr-o discutie pe care am avut-o la Pitesti in mai 2009: "Gandind ca putem scapa de sovietici m-am angajat in propaganda pentru PNT la alegerile din 19 noiembrie 1946. Pentru ca voturile sa fie numarate corect si sa nu existe nici o implicare de la Bucuresti, am taiat si firele de la telefonul din comuna. A fost atunci o majoritate covarsitoare pentru partidele democratice, insa dupa aceea a venit un camion cu muncitori forestieri imbracati militari si care s-au apucat sa traga cu mitralierele. In acea atmosfera de teroare s-a schimbat si rezultatul alegerilor din comuna, ca de altfel din intreaga tara. A doua zi am fost arestat si, pana am ajuns cu duba la Horezu, m-au batut numai in fata. La Horezu m-au inchis in toaleta, insa am reusit sa evadez pe gemuletul mic de aerisire de la toaleta. Dupa cateva zile m-au eliberat pentru ca nu erau siguri daca sunt Bebe Ionescu din Carstanesti, deoarece, conform datelor de stare ivila, pe mine ma chema Aristide si eram din Stefanesti. Timp de doua luni, i-a ajutat cu alimente pe partizanii din muntii Arnota. Ulterior, partizanii au fost prinsi si dupa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro