Arhivele Nationale, blocate. Documente istorice, in pericol

Arhivele Nationale, blocate. Documente istorice, in pericol

Mai exact, prin subfinantarea activitatii Arhivelor Nationale ale Romaniei si a investitiilor din cadrul acesteia, dar si prin reducerea numarului de personal la limita de functionare s-au creat riscuri majore de pierdere, distrugere si deteriorare a Fondului Arhivistic National, atrag atentia consilierii de la Curtea de Conturi intr-un raport de audit. "Avand in vedere ca ritmul anual de preluare a documentelor FAN (2.900metri liniari/an) este foarte scazut in raport cu cantitatea totala de documente nepreluate si faptul ca activitatea de preluare este blocata total in 20 de judete, din cauza lipsei spatiilor de depozitare si a rafturilor de arhiva, se poate concluziona ca ANR nu poate prelua de la creatori si detinatori documentele care fac parte din Fondul Arhivelor Nationale, in conditiile si la termenele stabilite de lege", subliniaza Curtea in raport.

acum 59 luni (21 Dec 2017)

Mai exact, prin subfinantarea activitatii Arhivelor Nationale ale Romaniei si a investitiilor din cadrul acesteia, dar si prin reducerea numarului de personal la limita de functionare s-au creat riscuri majore de pierdere, distrugere si deteriorare a Fondului Arhivistic National, atrag atentia consilierii de la Curtea de Conturi intr-un raport de audit. Astfel, activitatea de preluare a documentelor este blocata total in 20 de judete, din cauza lipsei spatiilor de depozitare si a rafturilor de arhiva. Sunt in pericol marturii pentru identitatea nationala Infiintata in anii 1831 - 1832, cu sedii la Bucuresti si Iasi, cea mai prestigioasa institutie de cultura si totodata cea mai veche institutie din sistemul administrative romanesc, "Arhivele Nationale" detine in prezent putin peste 334.300 metri liniari de documente, dintre cei 920.300 metri liniari existenti in Fondul Arhivistic National.

"Prin subfinantarea activitatii curente a Arhivelor Nationale ale Romaniei si a investitiilor din cadrul acesteia, prin reducerea numarului de personal la limita de functionare si prin diminuarea locului si rolului Arhivelor Nationale in sistemul institutional din Romania s-au creat riscuri majore de pierdere, distrugere si deteriorare a Fondului Arhivistic National. Activitatea de preluare, blocata in 20 de judete Fondul Arhivistic National, in cantitate de 920.300 metri liniari documente, grupat pe fonduri si colectii, se afla in proportie de 64% la creatorii si detinatorii de documente (586.000 metri liniari de documente), neexistand spatii de depozitare in 20 de judete. "Avand in vedere ca ritmul anual de preluare a documentelor FAN (2.900metri liniari/an) este foarte scazut in raport cu cantitatea totala de documente nepreluate si faptul ca activitatea de preluare este blocata total in 20 de judete, din cauza lipsei spatiilor de depozitare si a rafturilor de arhiva, se poate concluziona ca ANR nu poate prelua de la creatori si detinatori documentele care fac parte din F... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro