Arhitecti: Nu cladirile construite dupa '90 reprezinta un pericol in caz de cutremur, ci organizarea orasului

Arhitecti: Nu cladirile construite dupa '90 reprezinta un pericol in caz de cutremur, ci organizarea orasului

Cand s-a elaborat planul insa, desi coordonat de un specialist, de la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu", dupa cum a punctat Bogoescu, studenti ai Facultatii de Arhitectura si de Arte au fost cei care "au periat Bucurestiul", cei care au mers sa constate ce poate fi considerat zona patrimoniala, istorica. Cei care se deplaseaza pe trotuar au, pe de o parte, circulatia intensa, pe de alta parte are ceea ce se numeste plinta urbana, "o resursa economica si de socializare neutilizata la potentialul sau maxim in Bucuresti. "Lumea nu prea are unde sa se adune decat prin diverse intersectii...Exista o sansa pentru Bucuresti de a castiga confortul urban si spatiul public" Este nevoie de gandirea unui plan realizat de specialisi, dar care sa aiba in vedere si parerea cetatenilor.

acum 76 luni (9 May 2018)

La nivel administrativ, ultima data se auzea de el in decembrie 2015, cand primarul interimar al capitalei, Razvan Sava, declara ca noul PUG se afla abia in prima faza de dezvoltare, dupa cum se arata in Raportul pentru Bucuresti 2018.

PUG-ul din 2000 a fost alcatuit cu o lipsa de informatii sigure, iar "Bucurestiul s-a hotarat sa il foloseasca etern", a explicat Bogdan Traian Bogoescu, vicepresedeinte OAR. Cand s-a elaborat planul insa, desi coordonat de un specialist, de la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu", dupa cum a punctat Bogoescu, studenti ai Facultatii de Arhitectura si de Arte au fost cei care "au periat Bucurestiul", cei care au mers sa constate ce poate fi considerat zona patrimoniala, istorica.

Pentru ca nu reuseste sa faca de fapt fata realitatii, administratia a ajuns sa foloseasca ceea ce Sturdza a numit un dublu limbaj care "inseamna ca afirmatiile facute nu se regasesc intotdeauna in rezultatele reale si, deseori, sunt acoperite de actiuni discutabile. De aceea, cand o cladire istorica este distrusa prin reabilitari nepotrivite, oamenii pot doar sa se revolte, in timp ce afectarea casei este ireversibila. Spre exemplu, multe reabilitari se fac cu polistiren care, se arata in Raport, anuleaza complet estetica fatadelor si blocheaza ventilatia aerului, creand disconfort, caci umiditatea creste in structura si in spatiul interior.

"Administratia nu a reusit sa gaseasca un limbaj inteligibil si un proces transparent de consultare a populatiei .Lucrurile se fac formal si chestiunea asta se simte.

Cladirile noi nu sunt un pericol in caz de cutremur

Posibilitatea unui seism de magnitudine mare este grija principala a bucurestenilor. Cu privire la acest aspect, membrii OAR spun ca nu cladirile noi sunt problema pentru ca, in mod normal, in realizarea fiecarui proiect, acesta trece printr-o suma de filtre "care sa impiedice probabilitatea unui esesc din punctul asta de vedere".

"... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro