Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: "Nu trebuie sa adaptam regulile Bisericii la capriciile tineretii, ci ele trebuie biruite de catre tineri"
Daca profetii, care au fost oameni alesi de Dumnezeu si carora li s-a descoperit adevarul despre Mantuitorul, despre Biserica si despre viitorul lumii acesteia si aceia au fost inspirati de Dumnezeu, cu atat mai mult Cel ce are atotstiinta, Mantuitorul Hristos care a afirmat ca portile iadului nu vor birui Biserica si credinta, aceasta inseamna ca trebuie sa nu fim pesimisti, Biserica nu are cum sa cada, nu are cum sa se imputineze credinta, chiar daca se mai raceste in unele parti credinta, dar credinta va dainui, caci asta este sensul existentei. Harul naste credinta, iar in Ortodoxie exista acest har, asa cum il vedem in Sfanta Lumina de la Ierusalim, ca Dumnezeu da marturie ca este cu noi si daca este cu noi Biserica ramane si acum, si mai tarziu, si in veci si nu intamplator Papa Ioan Paul al II-lea, catolic fiind, a numit Romania ortodoxa "gradina Maicii Domnului", pentru ca aici oamenii au rabdare, au credinta, stiu sa se bucure de viata, nadajduiesc in cele viitoare si anticipeaza viata cea vesnica. Nu doresc altceva decat sa pot sa fiu la indemana tuturor credinciosilor, sa fiu cat mai prezent in sufletele si in viata credinciosilor, impreuna cu tot clerul, cu monahii si cu monahiile sa aducem pe crestini la o traire cat mai curata si mai intensa a dreptei credinte si sa avem constiinta ca mergem, dupa chemarea Sfantului Apostol Andrei si a inaintasilor, pe urmele Mantuitorului spre a ajunge la tinta pe care ne-a aratat-o apostolul, de a fi cu Hristos si de a ramane cu Hristos si aici si de aici sa calatorim catre viata cea vesnica.
In preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti, ziarul "Adevarul" a lansat mai-marilor Bisericii Ortodoxe Romane, mitropolitilor si arhiepiscopilor, o invitatie la un interviu deschis. Au raspuns pozitiv invitatiei noastre Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, si Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, si Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, au amanat interviul dupa Sarbatorile Pascale.
Continuam seria celor trei interviuri cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, dupa ce, in Sambata Mare, ati putut citi interviului cu Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, iar duminica, in prima zi de Pasti, www.adevarul.ro a publicat interviul cu Mitropolitul Banatului, Ioan Selejean.
Intotdeauna cea mai mare lupta impotriva Bisericii a dus-o diavolul si sigur ca diavolul nu actioneaza numai direct, ci si indirect. El L-a ispitit si pe Domnul nostru Iisus Hristos, el intra si in Biserica si oamenii cand incep sa faca binele, el vine sa-i intoarca din drum. Dar, iata, in vremurile acestea diavolul sau oamenii insisi sunt tentati spre indiferenta religioasa sau spre preocupari atat de intense pentru ziua prezenta si ziua de maine, incat lasa grija fata de Dumnezeu in urma, insa Biserica are datoria sa fie mereu cea care trezeste constiintele.
O constiinta care nu este sigura si responsabila poate oricand sa devina sovaielnica, de aceea, aceasta este menirea Bisericii: sa fie mereu vie, sa-si contribuie la invatatura pe care trebuie sa o ofere nu numai copiilor, la ora de religie, ci si tinerilor si varstnicilor, sa-i aduca pe oameni sa aiba prima grija fata de suflet. Nu este pericolul doar al timpurilor noastre, ci intotdeauna a existat acest pericol de lenevire, de nepasare, de intrare in rutina, astfel incat slujitorii trebuie sa fie cat mai treji si har... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro