Arheologii au descoperit in Banat zidurile bisericii manastirii Egres, una dintre cele mai importante ale Regatului Maghiar medieval
Un important deziderat al acestor cercetari va fi si reperarea locului de ingropaciune al regelui Andrei al II-lea (1205-1235) si al sotiei acestuia, Yolanda de Courtnay (decedata in 1233), despre a caror inhumare in incinta manastirii se stie din sursele documentare", anunta cei de la Muzeul National al Banatului.
Speciasti din Romania si Ungaria cauta raspunsuri la numeroasele intrebari legate de manastirea cisterciana "Egres" intemeiata de Bela al III-lea al Ungariei, in anul 1179.
Proiectul de cercetare a fost demarat in acest an de catre Muzeul National al Banatului si Universitatea Catolica "Peter Pazmany" din Budapesta. Cercetarile beneficiaza de cooperarea Institutului de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane din Bucuresti si a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. "Proiectul de cercetare a manastirii cisterciene Egres are ca obiectiv principal identificarea si studierea edificiilor de cult si a cladirilor care au compus complexul monastic medieval. Un important deziderat al acestor cercetari va fi si reperarea locului de ingropaciune al regelui Andrei al II-lea (1205-1235) si al sotiei acestuia, Yolanda de Courtnay (decedata in 1233), despre a caror inhumare in incinta manastirii se stie din sursele documentare", anunta cei de la Muzeul National al Banatului.
In 2014, cercetatorii de la Universitatea din Budapesta au ajuns la Igris, pentru a face primele cercetari la fata locului. Campania arheologica este coordonata de Daniela Tanase din partea Muzeului Banatului si de catre Balazs Major de la Universitatea Catolica "Peter Pazmany" din Budapesta. Aflata pe malul drept al raului Mures, la o distanta de 80 de kilometri de Timisoara, localitatea Igris (la granita dintre judetele Timis si Arad si la "frontiera" naturala dintre Banat si Ardeal-Crisana) ar putea deveni un veritabil obiectiv turistic. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro